NAPREDAK KONAČNO VIDLJIV

Broj novozaraženih HIV-om pao za 17 posto u 8 godina

24.11.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Otkako se AIDS pojavio od te je bolesti umrlo približno 25 milijuna ljudi, a zaraženo ih je oko 60 milijuna, no tijekom proteklih osam godina broj novozaraženih smanjio se za 17 posto prvenstveno zahvaljujući prevenciji, piše u izvješću UN-a objavljenom u utorak

'Od početka epidemije, gotovo 60 milijuna osoba zaraženo je HIV-om, a 25 milijuna osoba preminulo je od bolesti povezanih s HIV-om', piše u godišnjem izvješću UN-ova ogranka za AIDS sastavljenom u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

'Tendencija u osam godina govori o smanjenju novih infekcija za 17 posto' od 2001. dok se 'napredak većinom uočava u subsaharskoj Africi', dodaje se u izvješću koje prenose svjetske agencije.

'Dobra vijest je da imamo dokaze da smanjenja na koja nailazimo možemo zahvaliti barem djelomično prevenciji', izrazio je zadovoljstvo izvršni direktor UN-a za AIDS Michel Sidibe. 'Ti nas rezultati ohrabruju', rekao je dr. Hiroki Nakatani, voditelj odsjeka za HIV i AIDS Svjetske zdravstvene organizacije.

Nakatani je rekao da 42 posto ljudi oboljelih od AIDS-a ili zaraženih virusom u zemljama u razvoju sada dobivaju lijekove, ali je dodao da je svijet još suočen s 'mnogim izazovima' u borbi protiv širenja virusa.

Otkako je 2001. potpisana UN-ova deklaracija o borbi protiv HIV-a i AIDS-a, u supsaharskoj Africi broj novozaraženih pao je za približno 15 posto na godinu, stoji u izvješću UNAIDS-a. 'Broj novozaraženih HIV-om u istočnoj Aziji smanjio se za gotovo 25 posto, a u južnoj i jugoistočnoj Aziji za 10 posto u istom razdoblju', stoji u izvješću.

'U istočnoj Europi se, nakon dramatičnoga povećanja novozaraženih među narkomanima, epidemija se znatno smirila', ističe se. No broj zaraženih HIV-om ponovno se povećao u nekim državama. Prema procjenama danas je u svijetu virusom zaraženo 33,4 milijuna ljudi, a da kod mnogih od njih bolest još nije dijagnosticirana. Tijekom protekle godine virusom je zaraženo oko 2,7 milijuna ljudi, a 3,2 milijuna oboljelih je umrlo.