Slavonski Brod

Brod. Brodski. Ništa morski, sve slavonski.

25.09.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Znate li koji je najpoznatiji hrvatski brod? Slavonski Brod. Rijeke su oduvijek bile odrednice života, a brodovi nešto kao pokretni mostovi, spajalice života rijeke i kopna. Drugi najveći grad u Slavoniji kao naselje pod imenom Brod zapisan je još u 13. st., a važnost koju rijeka i brodovi na njoj imaju, ostala je do danas. Brod je s vremenom dodatno uljepšan kao slavonski

Rijeke i kontinentalne vode oduvijek su definirale život ljudi oko njih. Oblikovale su ga i određivale kao moćne vladarice prostora kojim prolaze, pa su i danas prve u redu kada treba odabrati prirodnu osobinu nekog prostora. Gdje je rijeka, ona je prva. No, moćna, elegantna i ponosna slavonska Sava, iako opet prva u redu, nije jedina koja Graničarsko Posavlje čini privlačnim i intrigantnim za aktivni turizam i boravak u prirodi. Destinaciju Graničarsko Posavlje, osim nizina uz rijeku Savu, čine i još dva, pomalo neočekivana reljefna oblika: planina i dolina. Zajedno stvaraju dinamičnu destinaciju kako u vizuarama tako i u aktivnim izazovima. Uđite u naš Brod, Slavonski Brod naravno, pa nakon što prošetate najljepšom šetnicom uz Savu i otkrijete sve čari boravka na splavi, nakon što se okrijepite uz čistu vodu, dezinficirate domaćim, prirodnim dezificijensom i upoznate Savu na tanjuru, nastavite aktivno krstarenje Graničarskim Posavljem.

Idemo do još jedne vodene ljepotice, jezera Petnja. Svojim okruženjem i ugođajem jezero Petnja poziva i na odmor i na umor, a možda najbolje u kombinaciji. Nakon šetnje pješačkim stazama oko jezera, možete se aktivno odmarati ribareći u miru tišine jezera strpljivo čekajući koja će od dvadesetak vrsta riba biti baš vaša. Nakon što vam se posreći, odmorite se uz vlastiti ribolovni ulov i uživajte na pikniku uz 'planinsko oko'. Neobično, ali tako su Slavonci odlučili opisati ljepotu svog jezera Petnja.

Ako vam se svidjela šetnja oko jezera, imamo još jedan prijedlog za šetnju uz vodu. Pješačkim stazama okruženo je i zaštićeno područje Bara Dvorine. Prostor je to na kojem voda pokazuje maštovitost u igri s vremenom, zemljom, biljnim i životinjskim svijetom, kreirajući jednostavno, ali čarobno mjesto koje je dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Da bi šetnja bila visinski i vizurski raznolika, šetnica sadrži i dvije promatračnice iz kojih će vam se pružiti pogled, ne baš iz ptičje perspektive, ali pogled bliži brojnim vrstama ptica jer Bara Dvorine je i ornitološki rezervat. Prostor Bare Dvorine oaza je slobode života i za konje, krave, ovce… Ovaj izlet nešto je kao 'slavonski safari'.

Ako ste ogladnili i želite ostati još koji dan jer… svi razlozi ne stanu na papir, skupite dojmove uz slavonski stol, a dida Tunja u svojoj kući, Kući dide Tunje, nahraniti će vas i pružiti vam odmor ne prekidajući doživljaj u kakvom već jeste.

Doživljaje Slavonije kakvu ne poznajete nastavljamo posjetom još jednom zaštićenom području, pašnjaku Gajna. Navikli na doživljaj Slavonije u ušorenim selima ili salašima na otvorenim poljima, Gajna će vam pokazati kako žive još jedni slavonski domaćini – autohtone vrste životinja. Na pašnjaku Gajna obitavaju podolska goveda, posavski konji i slavonske svinje. Ne, to nije zoološki vrt, to je dom. Da biste osjetili ljepotu i moć mira prirode, ne morate samo šetati prostranstvom slavonskih pašnjaka, možemo vas i p(r)ovest na sigurna četiri kotača. Obilazak pitomih slavonskih prostranstava možete nastaviti i baš po slavonski – jašući. Na Ranču Ramarin u Garčinu pripremiti će vam konja, vježbati s vama ako ste početnik, a ako ste već krstarili nekom od ruta za jahanje, uživajte i na ovim posavskim.

Nismo zaboravili bicikliste, za njih smo kreirali tri posebne rute kako bi ljepote Graničarskog Posavlja obišli na svoj način, biciklirajući. O biciklističkim rutama, stazama, prostranstvima i putevima više na https://tzbpz.hr/turisticke-atrakcije/cikloturizam/

Posjet graničarskoj i posavskoj Slavoniji postati će vam nešto kao pojačivač doživljaja Slavonije, a ostati kao čuvar doživljaja. Mislili ste da je sva ravna, a njoj samo 'nema ravne'.

O čarolijama prirode Graničarskog Posavlja više na https://tzbpz.hr/turisticke-atrakcije-koje-ne-smijete-propustiti-u-brodsko-posavskoj-zupaniji/