BEAUTY SAVJETI

Brijanje uvijek krene po zlu? Uz pomoć ovih 10 koraka imat ćete savršeno glatke noge

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 12:24
  • Objavljeno 22.05.2020 u 12:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Harry Vorsteher / Cultura RF / Profimedia

Ako još neko vrijeme želite izbjeći kozmetičke salone ili jednostavno želite uštedjeti novac i sami odraditi depilaciju, ali vam nikako ne uspjeva postići savršeno glatke noge, držite se ovih 10 koraka i sve će biti pod kontrolom

Postoji niz razloga zbog kojih se neke žene odlučuju za dobro staro brijanje žiletom, umjesto odlaska na depilaciju voskom ili šećernom pastom, bilo da je riječ o alergijskim reakcijama, neizdrživoj boli ili nečem trećem. No, brijanje nažalost ne završi uvijek onako kako smo se nadali. Koža nogu nikada nije svilenkasta kao što smo zamišljali, a onda se još pojave i sitne točkice nalik kokošjoj koži koja nimalo nije lijepa za vidjeti.

Bez rige, uz pomoć ovih 10 koraka vaše će noge biti savršeno glatke, mekane i, naravno, bez dlačica.

Namočite noge prije brijanja

Noge, ali i druge dijelove tijela, nipošto ne biste trebali brijati na suho. Stručnjaci savjetuju namakanje nogu u vodi dvije do tri minute prije brijanja. Na taj način hidratiziramo dlaku koju je naknadno lakše odrezati, odnosno obrijati.

Ne koristite šapone i gelove za tuširanje kao podlogu za brijanje

Također, nipošto nemojte koristiti šampon ili gel za tijelo kao zamjenu za pjenu za brijanje jer oni povećavaju rizik od crvenila i iritacije. Koristite preporučene pjene ili gelove za brijanje kako biste smanjili trenje tijekom brijanja i samim time izbjegli sitna oštećenja kože.

Uvijek brijte suprotno smjeru u kojem rastu dlačice

Noge uvijek brijte suprotno smjeru rasta dlačica. Započnite s gležnjem i povlačite britvicu prema koljenu. Ako koristite dobru oštricu, ona neće izazvati iritaciju te će dlačice ošišati točno u korijenu. Samim time nećete morati brijati više puta isto područje, što može dodatno oštetiti kožu. Posegnite za britvicom koja brije u svim smjerovima s kojom se možete kretati naprijed-natrag i koja će vam olakšati brijanje.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Ne pritiščite silovito brijač u kožu

Vaša britvica ne bi smjela stvarati udubljenja u koži. Trebala bi kliziti preko kože, a ne je povlačiti. Vršite što manji pritisak na kožu, lagano prelazeći preko nje tek toliko jako koliko je potrebno da uklonite dlačice. Ako trebate čvrsto pritisnuti britvicu da djeluje, to može biti znak da je trebate promijeniti.

Redovito mijenjajte britvice

Tupa oštrica ne samo da povećava trenje prilikom dodira s kožom, već i puno vjerojatnije da ćete propustiti hrpu dlačica. Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na životni vijek žileta, od toga koliko često se brijete do toga gdje držite britvicu i kako se o njoj brinete, no teško je definirati koliko dugo vremenski možete koristiti britvicu. Stručnjaci tvrde kako bi britvicu trebalo mijenjati onda kada shvatimo da žene bi trebale mijenjati lopatice svaki put kada osjetite da morate jako upirati u kožu kako bi uklonili dlačite kada primijetite da pojedine dlačice ostaju neobrijanje, iako ste već prošli britvicom to područje. Računajte da biste britvicu trebali zamijeniti novom otprilike svakih deset brijanja.

Ne koristite britvice s manje od četiri žileta

Broj žileta koje koristite je zapravo jako važan. Što manje oštrica ima vaša britvica, veća je vjerojatnost od posjekotina i sitnih oštećenja na koži. Brijači s više oštrica osiguravaju ravnomjerniji raspored pritiska, stoga se tijekom brijanja stvara manji pritisak na bilo kojem području, pa je i manja vjerojatnost od posjekotina.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Robert Przybysz / Alamy / Alamy / Profimedia

Koristite britvicu s okretnom glavom

Druga stvar na koju biste treba obratiti pažnju prilikom odabira kvalitetne britvice jest okretnost glave. Kad brijete područja poput koljena i gležnjeva gdje je kost blizu površine kože, potrebna vam je britvica koja se glatko uvija, vrlo lako dopire do teško dostupnih mjesta i bez problema prelati preko neravnina, bez da završite s posjekotinama.

Uvijek savijte koljeno

Koljena su uvijek najzahtjevnija za obrijati, a naš savjet je da ih prilikom brijanja uvijek savijete kako bi nestale udubine od kosti te kako bi se koža zategnula, a oštrica lakše klizila.

Ne zaboravite na njegu kože poslije brijanja

Kako ne biste dobili sitne točkice nakon brijanja, obavezno se posvetite svojoj koži. Hladite noge u hladnoj vodi koja će pospješiti zatvaranje pora. Također pustite kožu da se odmori najmanje 30 minuta prije nanošenja losiona ili hidratantnih krema kako bi izbjegli upale. Ukoliko je vašoj koži nakon brijanja potrebna hidratacija, odaberite hidratantnu kremu umjesto losiona i izbjegavajte pilinge koji mogu sadržavati alfa hidroksilne kiseline (AHA).

Uvijek pažljivo pospremite britvicu

Većina brtvica dolazi s poklopcem - i to s razlogom, stoga ih nakon korištenja uvijek poklopite. Britvice uvijek odložite tako da stoje uspravno te na suho mjesto, kako bi izbjegli da bakterije pronađu put do vaše britvice. Nakon svakog brijanja britvicu jednostavno isperite i pustite da se osuši na zraku. Redovito ispiranje tijekom brijanja pomoći će vam da se oštrice ne začepe, a nakon što ste se uvjerili da je britvica suha i čista, odložite je u uspravnom položaju što dalje od glave tuša.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!