BEZ LIJEKOVA

Bolove i umor možete smanjiti i prirodnim putem

31.03.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Fibromijalgija kronično je stanje ili bolan sindrom koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćeno umorom

Tretmani, kao što su analgetici, antidepresivi, sredstva za opuštanje mišića te injekcije anestetika rijetko su učinkoviti. Međutim, mnoge osobe pronalaze olakšanje u prirodnim i alternativnim tretmanima.

Konstantan umor i bolovi najčešći su simptomi s kojima su oboljeli suočeni, a od velike pomoći mogao bi biti sunčev vitamin. Naime, sudeći po najnovijem austrijskom istraživanju, dovoljna konzumacija vitamina D može ublažiti bolove povezane s fibromijalgijom i poboljšati kvalitetu života oboljele osobe.

Austrijski su stručnjaci pratili 30 žena s fibromijalgijom i s nedovoljnom razinom vitamina D. Podijelili su ih u dvije skupine: jedne su uzimale dodatke sunčeva vitamina dok su druge ispitanice uzimale placebo u razdoblju od 25 tjedana.

Ispitanice koje su uzimale vitamin D znatno su bolje tjelesno funkcionirale za vrijeme istraživanja, a žene koje su uzimale placebo nisu osjetile nikakvu promjenu u svojim simptomima.

Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, skuša, sardine, margarin, jaje ili jetrica

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.