IZBJEGNITE POGREŠKE

Bolji humus od ovoga nećete probati

14.01.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Slanutak je izuzetno hranjiv i glavni sastojak slavnog humusa. Imate li problema s pripremom, evo odličnog recepta i najčešćih pogrešaka kod pripreme

Najčešće pogreške kod pripreme

Nemojte koristiti konzervirani slanutak jer je manje ukusan i hranjiv. Što manji slanutak nađete, ljepše će se usitniti i imati manje korice. Da bi bio mekan nakon kuhanja, treba mu puno vremena. Proces kuhanja možete malo ubrzati ubacite li malo sode bikarbone u vodu, ali najbolje je pomočiti ga večer prije kuhanja. Neki ljudi misle da je tahini samo sezamovo ulje pa ga koriste kod pripreme humusa, što znatno mijenja okus. Također morate paziti na količinu češnjaka koji koristite. Stavite li premalo, gubite jedan odličan okus, a ako ga stavite previše, dominirat će.

Uvijek trebate imati osnovni popis začina za dobar humus: češnjak, limun, kumin i sol. Tome se još mogu dodati peršin i maslinovo ulje.

Sastojci:

3 i pol šalice kuhanog slanutka
1/3 šalice tahinija
3 češnja češnjaka
1/4 šalice svježeg soka od limuna
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus malo za ukras
3/4 žličice kumina
Prstohvat crvene paprike
Paprika i svježe nasjeckanog peršin za ukras (opcionalno)

Priprema:

Nakon što ste u slanoj vodi skuhali slanutak, ocijedite ga te sačuvajte malo vode od kuhanja. Da bi humus bio još kremastiji, možete oguliti koru sa slanutka. Ako imate vremena, istisnite slanutak iz kore, a 15 do 20 komada ostavite.

Zatim u multipraktik stavite slanutak, tahini pastu, češnjak, sok od limuna, 1 žlicu maslinovog ulja, kumin i crvenu papriku. Miksajte sve oko minutu i zatim probajte. Dodajte začina koji vam nedostaju, a ako je smjesa pregusta, ulijte malo vode od kuhanja slanutka koju ste sačuvali. Preselite humus u zdjelicu, poprskajte s malo maslinova ulja, peršinom i cijelim slanutkom koji ste ostavili sa strane.

Priprema tahini paste
100 g sezama
1 dl maslinovog ili biljnog ulja
sol

Sezam lagano popržite na teflon tavici bez masnoće dok ne dobije zlatnu boju. No, vodite računa da ne zagori jer će u tom slučaju imati gorkast okus.

Kad se preprženi sezam ohladi, sameljite ga u prah i dodavajte mu ulje. Cilj je gušća, ali tekuća tekstura. Dodajte još ulja po potrebi i pomiješajte do željene gustoće.