STRAŠAN STRES

Bojite se turbulencija u avionu? Postoji aplikacija na kojoj se može provjeriti hoće li ih biti dok letite

12.01.2024 u 21:20

Bionic
Reading

Strah od letenja jedan je od najčešćih ljudskih strahova, a procjenjuje se da se jedan od deset ljudi boji leta avionom. Za njega postoje mnogi razlozi, a neki od njih su strah od visine, klaustrofobija, strah od nesreće uzrokovane lošim vremenom, problemi pri polijetanju i slijetanju, ali i nelagoda uslijed turbulencija. Neka turbulentna područja su toliko gruba da mogu uplašiti čak i one koji često lete

Kako National Weather Service tumači - turbulencija je 'nepravilno kretanje zraka koje je rezultat vrtloga i okomitih strujanja'. U lakšim slučajevima može uzrokovati nekoliko udaraca, no u ozbiljnijim scenarijima može biti grubo iskustvo s predmetima koji se pomiču i padovima istih te opća panika putnika.

Ukupno oko 65 000 letova naiđe na umjerene turbulencije svake godine, a oko 5500 naiđe na ozbiljne turbulencije, prema Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere.

Dakle, ako tražite rute bez neugodnih podrhtavanja zrakoplova, na web stranici Tuibli za predviđanje turbulencija postoji 150.000 ruta najturbulentnijih putovanja 2023. godine.

Rezultati pokazuju da bi oni koji traže ugodne letove možda željeli izbjeći putovanja u Južnu Ameriku - posebice odlazak iz Santiaga u Čileu do međunarodne zračne luke Viru Viru u Boliviji, budući da je to putovanje od 1180 milja rangirano kao najturbulentnije. Ruta iz Almatija u Kazahstanu i glavnog grada Kirgistana, Biškeka, našla se na drugom mjestu.

Sveukupno, šest najturbulentnijih putovanja bile su rute u Japanu i Kini, ali i dvije rute u Europi. Tako je let od Milana do Ženeve zauzeo je peto mjesto na ljestvici, uz Milano do Züricha na desetom mjestu. To je zato što, kako objašnjava osnivač Turblija, Ignacio Gallego Marcos, rute preko Anda ili Alpa su turu planinskih valova iznad Anda i Alpa'. Drugim riječima, planinska područja imaju veću turbulenciju.

Top 10 najturbulentnijih putovanja na svijetu prema Turbli podacima:

 

1. Santiago – Santa Cruz 

2. Almaty – Bishkek 

3. Lanzhou – Chengdu 

4. Centrair  – Sendai 

5. Milano – Ženeva 

6. Lanzhou – Xianyang 

7. Osaka – Sendai 

8. Xianyang – Chengdu 

9. Xianyang  – Chongqing 

10. Milano – Zurich