CARINE ROITFELD

Bivša urednica Voguea iskreno o modi i stilu: 'Makar imali dobre noge, uvijek je bolje sakriti koljena'

19.06.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Uz legendarnu modnu urednicu Annu Wintour, 64- godišnja Francuskinja Carine Roitfeld, koja je devet godina provela na poziciji glavne urednice francuskog izdanja magazina Vogue, smatra se jednom od najutjecajnijih žena u modnoj industriji. U velikom intervjuu za britanski The Telegraph iskreno je progovorila je o svom prepoznatljivom modnom stilu i što nikada neće nositi u šestom desetljeću života

Nakon što je 2010. godine napustila poziciju glavne urednice francuskog izdanje modne biblije Vogue, slavna Carine Rotfeld svoju visoku reputaciju u modnom svijetu odlučila je iskoristiti za stvaranje vlastitog modnog carstva koje danas uključuje magazin CR Fashion Book, kreativna savjetovanja i kolekciju mirisa, a funkciju globalne modne direktorica već godinama obnaša u američkom izdanju magazina Harper's Bazaar.

Prije nego što je postala poznata modna urednica, Carine Rotfeld za život je zarađivala kao manekenka, a dobra genetika odigrala je veliku ulogu u njezinoj sposobnosti besprijekornog odijevanja i ne robovanju potrebom održavanja tijela vitkim.

  • +8
Carine Roitfeld Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Nisam anoreksična. Jedem sve ali imam sreće što se ne mijenjam. Prošlog sam ljeta nosila haljinu s korzetnom podstavom' otkriva Roitfeld ističući kako minice ipak ne planira nositi u šestom desetljeću života.

'Postojao je trenutak za nošenje mini suknji, no makar imali dobre noge uvijek je bolje sakriti koljena', mišljenja je slavna Francuskinja.

Umjesto navedenog, Carine prepušta nošenje vrućih hlačica i mikro minica modelima u 20-im godinama koje redovito stilizira. 'Ja se ne mogu natjecati s djevojkama u 20-ima ali mogu biti najbolja u svojoj generaciji. Nikad nisam ljubomorna na modele i činjenicu da si mogu dopustiti nošenje minijaturnih odjevnih komada. Kada sam bila u ranom cvijetu mladosti samo je nebo bilo granica. Sada sam malo manje divlja po pitanju odijevanja, no još uvijek se trudim istaknuti dozu rock'n'rolla'.

Stil odijevanja Carine Roitfeld je prepoznatlljiv i neupitno elegantan, no svojim odjevnim kombinacijama nikada ne ostavlja dojam da provodi sate pred ormarom.

'Gotovo uvijek nosim iste stvari jer znam što mi odgovara. Boje moraju biti crna, bijela ili kaki. Suknja olovka kroja, malo viša peta, doza rock'n'rola, neuredna frizura i crni make-up na očima sam ja. To je moj stil i smatram da svaka žena mora pronaći ono što joj najbolje odgovara. Kada se osjećaš sretnim zbog svog izgleda, sretniji si i s drugim ljudima. Uvijek se trudite biti sretni sa samima sobom i nemojte tražiti prosudbu ljudi', ističe Roitfeld koja desetljećima zagovara inkluzivnu ideju ljepote.

Kako otkriva za britanski The Telegraph, omiljeni modni period za nju su 90-e. 'Bilo je više slobode i sve je bilo lakše, možda manje globalno no puno zabavnije. Svatko ima velike uspomene iz 90-ih', mišljenja je ova slavna Francuskinja.

U doba kada njezine vršnjakinje ozbiljno razmišljaju o odlasku u mirovinu, Roitfeld je i dalje neumorna. Na pitanje što ju ujutro izvlači iz kreveta, Roitfeld odgovara da je to ista stvar koja ju je 'vozila' posljednjih 35 godina. 'Volim ovaj svijet, volim svoj posao i rad s vizažistima, fotografima i frizerima. Uživam u timskom radu. Znam da uvijek mogu bolje i obožavam izazove, ne zato što mi je dosadno nego zato što želim gurati vrata, nastaviti raditi nešto jer danas, ako ne radite nešto novo, lako vam postane dosadno i ljudima postanete dosadni'.

Kako joj je proslavljeni dizajner Karl Lagerfeld jednom prilikom rekao: 'Moramo se uvijek truditi pronaći vlastiti put i stvoriti nešto što nikada nije postojalo'. 'Uvijek se trudim slijediti njegov savjet', zaključuje jedna od najutjecajnijih žena u modnoj industriji.