PRITISAK OKOLINE

Biti svoj – moguća ili nemoguća misija

23.11.2010 u 11:26

Bionic
Reading

Neki tinejdžeri se toliko trude uklopiti u društvo da su se spremni promijeniti iz temelja kako bi bili prihvaćeni u popularnoj ekipi. Ovakva situacija dobro nam je poznata iz mnogih teen filmova. Nije čudno što želiš imati prijatelje, naprotiv, no je li ta cijena u nekim slučajevima ipak možda previsoka

Neki se začas uklope u društvo i skompaju s ciljanom klikom, ali ukoliko nemaju puno zajedničkog s ostatkom ekipe moraju se prilagoditi – ponekad su potrebne i drastične promjene, od imidža, glazbe koja se sluša, pa do mjesta izlazaka, ponašanja i drugih odlika koje su bile nekad specifične za tu osobu.

Pritisak okoline
katkad zna biti toliko jak da pokleknu mnogi, stoga nije neobično da se npr. dotad vatreni pripadnici supkultura potpuno promijene kako bi se uklopili, pa netko preko noći prestane biti panker, metalac ili hiphoper samo da bi bio prihvaćen.

Možda je za njih pripadnost bila ionako samo prolazna faza tipična za tinejdžerske godine, no iako ponekad zbilja nije lako ostati svoj, ne treba se samo zbog mišljenja društva mijenjati. Ako se potrudiš biti dobra osoba, usprkos silnim zadirkivanjima i odbacivanju okoline sigurno ćeš vremenom naići na one koji će znati prepoznati tvoje dobre strane i koji će te prihvatiti kakav jesi.

 

A ukoliko netko želi izgledati ili slušati nešto što je drugima bezveze, to je sasvim legitiman izbor. Nema ništa loše u tome što netko želi biti drugačiji. Zar je netko manje vrijedan jer ne sluša što se sviđa drugima? Tko uopće može donositi takav sud? Uostalom, ukusi su različiti, a da svi volimo isto, zar to ne bi bilo dosadno? Nečiji glazbeni ukus (ili ukus po bilo kom pitanju) govori jako malo o njemu ili njoj kao o osobi. No u našem društvu postoje uvriježeni stereotipi i besmislene generalizacije koje proizilaze iz toga - npr. 'pa ti si metalka, a mirišeš'.

Nadalje, čak i ako se nečiji glazbeni ukus razlikuje od tvog, možda bi se s tom osobom mogao složiti oko drugih stvari poput filmova, serija, knjiga, odjeće... Otpisati nekog kao osobu jer joj se npr. ne sviđa tebi obožavana Lady Gaga, Rihanna, My Chemical Romance ili Bring Me The Horizon (nije da imamo išta protiv ovih uspješnih glazbenika, dapače) krajnje je površno, a biti neugodan prema nekom čiji se ukus u nečemu razlikuje od tvog više govori o tebi nego o toj osobi. Smatrati nekog manje vrijednim zbog takvih stvari je nezrelo.

Ljude nikad ne treba procjenjivati prema onome što nose na sebi ili kakvu glazbu slušaju. Osim toga, mnogi slavni rokeri, pripadnici glazbenog pravca najčešće izloženog osudama okoline i kojekakvim predrasudama diče se fakultetskim diplomama poput dugokosog gitarista Briana Maya iz grupe Queen, Toma Morella iz Rage Against The Machine ili npr. pjevača pop punk grupe OffspringDextera Hollanda

Bogatstvo je u raznolikosti, no ljudi su često skloni površnim zaključcima. Ova razmišljanja ne možemo završiti, a da se ne sjetimo i nekih najtragičnijih i najekstremnijih slučajeva kad je nečija različitost, npr. Zagrepčanina Luke Ritza (18) ili Miroslava Tunjića (17) iz Županje, ove tinejdžere koštala života.