JEDAN DB5, MOLIM

Biste li sami isprintali 3D automobil da možete?

16.11.2012 u 11:47

Bionic
Reading

3D printanje daleko je odmaklo u posljednjih nekoliko godina, toliko da su producenti posljednjeg nastavka o tajnom agentu britanske službe MI6 odlučili kaskaderske automobile jednostavno - isprintati

Ne želimo vam pokvariti 'Skyfall', pa ako ga još niste pogledali, nemojte čitati ovaj članak, no jedna od zvijezda posljednjeg nastavka Jamesa Bonda je Aston Martin DB5 koji ne završava najsretnije.

Budući da je sam automobil raritet koji po aukcijama hvata cijenu veću od četiri milijuna eura, producenti filma odlučili su da se neće igrat sa srećom te su angažirali tvrtku Voxeljet iz Njemačke da im izradi tri modela u omjeru 1:3.

Automobili su u konačnici sastavljeni od osamnaest isprintanih dijelova, a jedan od njih, koji je najmanje stradao za vrijeme snimanja filma, prodan je nedavno na aukciji za dvosturko više novca od očekivanog - 61.250 funti, odnosno nešto više od 600.000 kuna.

Sad još samo treba pričekati da cijena 3D printanja padne, pa da konačno i sami pospremimo jedan Aston Martin DB5 u vlastitu garažu.