22. RUJNA

Biciklom ili pješice na Europski dan bez automobila

  • Autor: Hina / tportal
  • Zadnja izmjena 22.09.2010 10:56
  • Objavljeno 22.09.2010 u 10:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europski dan bez automobila, 22. rujna, i ove će godine, osim mnogih europskih i svjetskih gradova, prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnu onečišćenju uzrokovanu nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte

Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Problemi zbog neodgovorne uporabe automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. ustanovljenje Dana bez automobila, iz čega je nakon dvije godine izrastao Europski tjedan kretanja (mobilnosti).

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježava pod nazivom "Putuj pametnije - živi kvalitetnije".

Za sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja prijavljeno je 2038 europskih i svjetskih gradova, među kojima i 18 hrvatskih te jedna općina. To su Vukovar, Đurđevac, Crikvenica, Ivanić Grad, Karlovac, Koprivnica, Labin, Ogulin, Pula, Šibenik, Trogir, Varaždin, Zabok, Delnice, Dubrovnik, Grad Kaštela, Rijeka i Zagreb te općina Sračinec, doznaje se u ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U Zagrebu će na Europski dan bez automobila, 22. rujna, od 8 do 20 sati za promet motornih vozila biti zatvoren Gornji grad i dio središnje gradske zone, omeđen Trgom bana J. Jelačića - Jurišićevom - Palmotićevom - Boškovićevom - Andrije Hebranga - Gundulićevom - Ilicom - Mesničkom - Demetrovom - Ilirskim trgom - Radićevom - Trgom bana J. Jelačića.

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, u 18 sati sa zagrebačkoga Cvjetnog trga polazi tradicionalna "Zagrebačka žbica". Organizatori su grad i udruga "Bicikl", a Zagrepčani će u toj prigodi voziti bicikle kroz središte grada u dužini od sedam kilometara. Najavljeno je da će im se pridružiti biciklisti iz cijele Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi