snažan efekt boja

Bez obzira na trendove, ove četiri nijanse nikada nije dobro koristiti za uređenje kuhinje

06.11.2022 u 16:06

Bionic
Reading

Boje imaju snažan učinak prilikom uređenja interijera te ih treba pomno odabrati. Prema riječima dizajnera interijera i stručnjaka za boje, postoje četiri nijanse koje nikada ne biste trebali koristiti u kuhinji ako želite postići ugodan prostor

Odlučiti u koju boju obojiti kuhinju nije tako lak zadatak. Budući da je ta funkcionalna prostorija srce doma te u njoj često provodimo puno vremena (uključujući i spora, pomalo omamljena rana jutra), želja nam je odabrati boju koja će nas uvijek razveseliti i pružiti dobrodošlicu.

Koju god boju odabrali, vjerojatno će krasiti zidove vašeg doma nekoliko godina. Zbog toga je dobro izabrati nijansu koja je dovoljno u trendu za modernu kuhinju, a istovremeno ima bezvremensku notu koja će dobro izgledati dulje vrijeme.

Najnoviji trendovi u fokus su stavili povratak šarenih nijansi, a dostupan velik izbor znatno olakšava izražavanje jedinstvene osobnosti i stila. Ipak, tu su i određene boje koje jednostavno ne pristaju atmosferi kuhinje. Prema savjetu stručnjaka za interijere, ove četiri nijanse preporučljivo je izbjegavati prilikom njezinog uređenja.

Svijetlocrvena

Svi znamo da boja ima moć potpuno transformirati prostor. Iako snažne svijetle boje mogu biti nevjerojatne, potreban je i određeni stupanj hrabrosti za njihovo korištenje prilikom uređenja. 'Kada birate boju za kuhinju, intenzitet, nijansa i količina bilo koje boje zapravo će odrediti kakav će biti prostor', objašnjava Chloé Batteson, dizajnerica interijera u Batteson studiju.

Prema njezinim riječima, takav je slučaj s jarkim crvenim bojama. Unatoč tome što su popularan izbor za šarene interijere, nijanse poput grimiznocrvene i boje rubina mogu djelovati jednostavno previše, posebno pod jačim svjetlom koje se obično koristi u ovoj prostoriji.

'Ove boje stvaraju dramatičnost i mogu učiniti kuhinju zagušljivom i zamornom, stoga ih je najbolje izbjegavati. Umjesto tih nijansi isprobajte prigušenije zemljane tonove jer kreiraju mirniju atmosferu.'

S njom se slaže Tobie Lewis iz Valspar Paintsa. 'Kuhinja je prostor u kojem se trebate opustiti dok kuhate, jedete ili ugošćujete svoje prijatelje', kaže. 'Za mnoge je crvena boja previše moćna i prilično ometajuća za ovaj specifičan prostor.' Ako još uvijek želite dodati svjetliju crvenu u paletu boja svoje kuhinje, razmislite o korištenju na manjim površinama, poput dijela ormarića ili samo nekih ormarića. To će transformirati prostor dodavanjem daška boje u prostoriju, a ipak neće biti dominantna.

Blistava bijela

Bijela boja je poprilično tradicionalan izbor za ovu prostoriju, a s obzirom na to da svijetle boje u pravilu čine prostor čistim i svježim, vrlo su čest odabir. Međutim blistava bijela boja može mu dati neželjeni 'klinički' izgled, podsjećajući na kakvu ordinaciju. Uostalom, u bisernobijelim kuhinjama baš će svi primijetiti one tvrdokorne mrlje od umaka od rajčice na zidu.

'Ne bih preporučila blistavu bijelu jer stvara hladno i kliničko okruženje te ne pogoduje stvaranju osjećaja doma. Kao boja koju je stvorio čovjek, to je jedina boja koja se ne pojavljuje u prirodnom svijetu, zbog čega je uznemirujuća', kaže Batteson.

Da bi bijela kuhinja izgledala toplo, i za to ima nekoliko trikova. U obzir uzmite nijanse s toplijih podtonova poput nježnoružičaste ili krem boje. Blistava bijela također može dobro funkcionirati sa sjajnom završnom obradom na ormarićima, posebno u kontrastu s tamnijim bojama na drugim mjestima. Pokušajte staviti i radnu ploču od tamnog mramora ili granita za bezvremenski, ali moderan izgled.

Tamnosmeđa

Smeđa se možda ne čini kao kontroverzna boja po pitanju uređenja kuhinje, posebno ako u obzir uzmete odnedavno rastuću popularnost organskih materijala kao što su drveni kuhinjski ormarići. Međutim i po pitanju dobrih stvari se može pretjerati. Kako se kaže, dobrog možete imati i previše.

Trend smeđe boje svakako jamči moderan izgled, ali nije uvijek dobar izbor za kuhinju. 'Ako želite shemu boja u kuhinji održati neutralnom, odabir nijansi tamnosmeđe može ostaviti prostor neugodnim i neprivlačnim, što je zadnja stvar koju želite za prostoriju koja bi trebala biti duša doma', kaže Lewis.

Kada je riječ o smeđim nijansama, ključ uspjeha leži u slojevitosti tonova. Izbjegavajte pretjerivanje s om bojom i zadržavanje na jednoj nijansi. Naprimjer, svakako je preporučljivo izbjeći stavljanje ormarića tamne boje oraha na tamnosmeđi zid. 'Međutim uparivanje neutralnih tonova uz korištenje jednog ili dva tamnija tona za ormariće može učiniti stvari zanimljivima', napominje Lewis. Pokušajte kombinirati tamne ormare s tamnom bež bojom na zidovima, uz dodatka krem nijanse. To može stvoriti ugodniji domaći osjećaj, a neće djelovati 'zagušljivo'.

Topla žuta nijansa

Kao ohrabrujuća i vesela boja, žuta se može činiti idealnom za kuhinju - uostalom, upravo se za ovu boju kaže da potiče blagostanje. Iako ćete se možda naći u iskušenju da ovom nijansom kuhinji date topli sjaj kako bi vas dočekao sunčan prostor za jutarnju kavu, čak i tijekom hladne zime, stručnjaci napominju da se ova boja, ako je baš morate koristiti, stavlja u malim količinama. 'Klijentima obično savjetujemo da se klone toplijih boja poput žute i narančaste', kaže dizajnerica Amy Youngblood. 'Ove boje naime lako mogu učiniti da kuhinja izgleda zastarjelo i zatvoreno.'

Ako ipak u kuhinju želite uvrstiti sunčane nijanse, Youngblood preporučuje da ih koristite na ormarićima umjesto na zidovima za hrabri dojam koji ne djeluje previše nadmoćno. Također valja uzeti u obzir prirodno svjetlo u prostoriji. Kuhinjama okrenutima prema zapadu ili jugu, osobito onima sa zimskim vrtovima ili krovnim prozorima, žute nijanse mogu biti jednostavno previše.

Umjesto tople žute radije isprobajte hladniju nijansu sa zelenkastim tonovima za opuštajuću atmosferu prostora. Naime hladnije boje potiču osjećaj smirenosti, a krem i bijela učinit će ga svjetlijim.