nije dobra ideja

Bez obzira na sve, ovu hranu nikada nemojte smrzavati

09.01.2022 u 18:06

Bionic
Reading

Premda je smrzavanje hrane vrlo praktičan način sprečavanja rasipanja hrane i osiguravanje da uvijek na dohvat ruke imate gotov ručak ili spremne namirnice, činjenica je da nisu sve namirnice pogodne za to. Naime, neke stvari nakon smrzavanja izgledaju potpuno drugačije, pa čak i imaju drugačiji okus, što ih može učiniti znatno manje ukusnim, ali i potencijalno opasnim za zdravlje

Nemojte učiti iz vlastitih grešaka, radije učite s ovog popisa. Ovo su namirnice koje se ne smiju zamrzavati, bez obzira na okolnosti.

Jaja

Nemojte uništiti savršeno dobra jaja stavljajući ih u zamrzivač. Iako je sasvim u redu pohraniti razmućeno jaje u zamrzivač, voda u tvrdo kuhanom dovoljno će se proširiti da ga razbije, omogućavajući bakterijama da dopru unutra. A ako jaje ne pukne, bjelanjci će ionako postati gumeni, što je jedan od razloga zašto zamrzavanje glazure na bazi bjelanjaka nije dobra ideja. Umake na bazi jaja, poput beze, umaka, krema i majoneze, također držite podalje zamrzivača ako želite da zadrže svoju teksturu.

Mliječni proizvodi

Smrzavanjem mlijeko će se pretvoriti u neurednu, zgrušanu masu, no to nije jedini mliječni proizvod koji ne treba stavljati u zamrzivač. Sir, svježi sir i kiselo vrhnje nakon zamrzavanja će se odvojiti, odnosno odvojiti će se masnoća od tekućine te će poprimiti zrnastu teksturu. Također, bilo koja vrsta sira smrzavanjem će promijeniti teksturu – tvrdi sirevi će postati mrvičasti, a mekani će se kristalizirati.

Pržena hrana

Pržena hrana je ukusna kada je svježa i tek pripremljena, što se ne može reći kada se ohladi. Ako prženu hranu stavite u zamrzivač, doista teško ćete je ponovno zagrijati i učiniti ukusnom, a da ne govorimo o postizanju hrskavosti.

Gazirana pića

Ovo je greška koja vam se može dogoditi samo jednom. Hlađenje limenke gaziranog pića u zamrzivaču možda zvuči kao dobra ideja ali rezultirat će eksplodiranom limenkom i ljepljivom tekućinom koja će se raspršiti po cijelom zamrzivaču. Stoga, limenke radije držite u hladnjaku.

Potpuno skuhana tjestenina

Smrzavanje potpuno skuhane tjestenine pa njezino ponovno zagrijavanje recept je za katastrofu u kuhinji. Naime, umjesto ukusne tjestenine dobit ćete kašastu, mlohavu smjesu koja je sve samo ne ukusna. No, ako tjesteninu skuhate al dente, bit će znatno ukusnija kad se ponovno zagrije.

Povrće bogato vodom

Povrće bogato vodom nakon smrzavanja i odmrzavanja postaje kašasto i jako mekano. Salata, krumpir, krastavac, lubenica i jabuke imaju visok udio vode, koja se pak u zamrzivaču pretvara u led. Kad se taj led otopi, dobit ovo voće i povrće postaje poprilično neukusno.

Odmrznuto meso

Meso je sasvim ured zamrznuti, no samo jednom. Ako ga pak odmrznete pa ponovno vratite u zamrzivač, potaknut ćete razmnožavanje bakterija što može biti opasno po zdravlje. Stoga uvijek odmrzavajte samo onu količinu mesa koju tog trena planirate pripremiti.

Mekano začinsko bilje

Ono što su nekad bili zeleni listići začinskog bilja, nakon smrzavanja i odmrzavanja postat će smeđa, kašasta smjesa. Naime, s takvom promjenom temperature, tekstura mekanog začinskog bilja neminovno će se promijeniti. No, ipak postoji način da ga sačuvate: nasjeckano začinsko bilje prekrijte uljem i zamrznite u posudi za kockice leda.

Krumpir

Da, krumpir za pomfrit za restorane i dućane se redovito smrzava no to ne znači da i vi to možete napraviti kod kuće na isti način. Kako objašnjava Sveučilište Penn State, zamrzavanje krumpira dovest će do odvajanja škroba i vode iz krumpira, pa će odmrznuti krumpir postati kašast.

Marmelada

Ako zamrznete staklenku voćne marmelade, kad se odmrzne, promijenit će joj se tekstura. Kako objašnjava Nacionalni centar za čuvanje hrane na Sveučilištu Georgia, smrznuta marmelada 'može natopiti kruh' kada se odmrzne, a to nitko ne želi.

Složenci

U skladu s preporukama da se ne smrzava mlijeko i mliječni proizvodi, dobro je izbjegavati i smrzavanje umaka, složenaca i drugih jela baziranih na mliječnim proizvodima. Mliječni proizvodi će se odvojiti, a pred vama će biti znatno manje nego ukusan obrok.

Curry

I dok neki začini dobro podnose promjene temperature, na druge to djeluje pogubno po pitanju okusa. Nacionalni centar za pohranu kućne hrane kaže da će curry 'razviti neprijatan okus' ako se zamrzne.