NOVA STUDIJA

Bebe s nesanicom imat će isti problem i kasnije

07.01.2012 u 17:41

Bionic
Reading

Roditelji čija djeca imaju problema sa spavanjem često se tješe kako će im što je starije dijete počet spavati cijelu noć. No, ako je vjerovati studiji objavljenoj u časopisu Pedijatrija mogli bi se poprilično razočarati. Naime, u navedenoj se studiji tvrdi kako djeca koja kao bebe imaju problema sa spavanjem u većini slučajeva i kao djeca nastavljaju imati problema

'Obično svi roditeljima govore kako je tipično za bebe da ne spavaju i da se ne brinu oko toga, no naše je istraživanje pokazalo da to baš nije u potpunosti točno,' objašnjava voditeljica studije Kelly Byars sa dječjeg odjela Medical Centra u Ohiu.

Prema njihovim zaključcima problemi od najranije dobi nastavljaju se još godinama. U istraživanju su sudjelovale majke i djeca koja su promatrana u dobi od 6, 12, 24 i 36 mjeseci.

Ako djeca prilikom prvog promatranja nisu imala problema sa spavanjem nisu ih imala niti kasnije, no trećina onih koji su imali problema nisu ih se uspjeli riješiti niti do zadnjeg promatranja.

Ipak primjećeno je kako se tip problema mijenja kako djeca rastu.Do dvije godine je tako najčešći problem bio kako zaspati i ostati spavati dok je s tri godine u većini slučajeva problem bio pojava noćnih mora i nemirnost.

'Spavanje mora biti prioritet za cijelu obitelj. Roditelji moraju inzistirati na rutini prije spavanja i buđenju u isto vrijeme kako bi djeca stekle dobre navike spavanja,' zaključeno je u studiji.