NEOBIČNI PROPISI EU-a

Banane neće smjeti biti manje od 14 cm

16.04.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Europska unija ima mnoga pravila koja ćemo i mi morati poštovati, a svako malo na površinu isplivaju neobični propisi o kojima inače nikada ne bismo razmišljali

Mjerenje banana

Po propisu, sve banane koje se uvoze u Europsku uniju moraju biti najmanje 14 centimetara duge i 2,7 centimetara debele. Voće ne smije biti oštećeno, ni posve zrelo. Prednost takvog propisa je ta da će potrošači u trgovini naći samo svježe, zdravo voće. Tvrdnja da EU propisuje i zakrivljenost banane, kao što je do 2009. vrijedilo za krastavce, nije točna.

Med kao vodič električne struje

Znamo da se moramo čuvati pčela, ali tko će za doručkom, dok grabi med uopće pomisliti na njegovu električnu vodljivost. Europska unija određuje kako ona ne smije biti veća od 0,8 mikrosiemensa po centimetru, ali tu se ne moramo bojati da će nas 'zdrmati struja' kad sljedeći put stavimo žlicu u med. To služi tek za klasifikaciju različitih vrsta meda, piše DW.DE

Pola kile jaja? Je l' vi to mene...

Godine 2010., Europska unija objavila je prijedlog propisa po kojem će cijena sve hrane biti povezana s njezinom težinom, a ne brojem. To znači da kad bismo tražili deset jaja, cijena ne bi bila po komadu, nego po težini. Ali barem kod kokošjih jaja ili 'pušleka peršina' je teško moguće da ovaj propis EU-a ikad zaživi.

Jedan od najspornijih propisa je svakako zabrana 'običnih' žarulja kako bi se štedjela energija pa propisi o žičarama, boje kanti za razvrstavanje otpada ili pak želja da sve utičnice u zemljama EU-a budu identične.