VOŽNJA POD MASKAMA

Balinjerada u Opatiji: Pogledajte kako je bilo na 'najluđoj utrci na svijetu'

16.02.2020 u 20:11

Bionic
Reading

Balinjerada - uzbudljivo natjecanje vozila na balinjerama ili kugličnim ležajevima koja velikim brzinama, uz skandiranje okupljenih ljudi, jure u spustu niz glavnu ulicu, jedinstvena je opatijska karnevalska atrakcija, a i ove godine okupila je velik broj gledatelja. U utrci je sudjelovalo više od 500 maškaranih sudionika

Po najpoznatijoj maškaranoj pisti na svijetu od hotela Paris do Slatine spustili su se sudionici svih dobi, i to njih 12 na monopatinima, 34 na unjulim karićima i čak 56 vozila 'karići dvojki', a cijelu je paradu 'dodatno začinilo i čak 41 Merikansko vozilo, piše Novi list.

Točno u podne započela je 37. opatijska Balinjerada, posebna i po tome što je Turistička zajednica Grada Opatije zaštitila ime i žig Balinjerade čime je ova manifestacija dobila i službenu potvrdu svoje autentičnosti.

  • +17
Opatija: Balinjerada, uzbudljiva utrka maškara na vozilima s kugličnim ležajevima Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Najprije se stazom spuštaju vozači karića i monopatina, najjednostavnijih vozila u obliku platforme s kugličnim ležajevima, a potom 'merikanska vozila', raskošne konstrukcije na balinjerama, odnosno kugličnim ležajevima. 'Taxi balinjera' je ove godine omogućila zainteresiranim gledateljima da sudjeluju u spustu, uz pratnju iskusnih natjecatelja.

Na prvoj liniji starta Balinjerade bio je i aktualni opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji se prema Slatini spustio u društvu gradonačelnika poljskoga grada Zakopane Leszeka Dorule, a pratili su ih i drugi visoki gosti, gradonačelnik prijateljskoga austrijskog grada Bad Ischla Hannes Heide, župan Pirana Đenio Zadković i drugi, pa je jučerašnja manifestacija zapravo bila 'mini euro summit', a karići su nosili zastave četiriju europskih država.

U kategoriji juniora prvo mjesto je pripalo vozilu Galebići - mići z velemi, a u kategoriji seniora pobijedio je Stari GUP - Pod Učkun kućice vele, ispred American derneka i Mamuta, te Corona virusa. Lentu Miss Balinjerade uz doživotnu počasnu Miss Barbaru, ove je godine dobila šarmantna dama prerušena na dojmljiv način u - kartu za briškulu i trešetu.