PREPORUKA LIDIJE KRALJ

Bakalar na Badnjak? Obavezno, i to po ovim receptima

22.12.2015 u 08:43

Bionic
Reading

Lidija Kralj, vrhunska kuharica i jedna od najboljih hrvatskih chefova, za tportal je otkrila tri recepta za pripremu bakalara, omiljenog ribljeg jela na Badnjak

Osim na salatu s krumpirom bakalar se može pripremiti na puno ukusnih načina, a vlasnica poznatog restorana Kapetanova kuća u Malom Stonu, Lidija Kralj predlaže tri ukusna jela koja će vam se sigurno svidjeti.

Pržene polpete od dimljenog bakalara

Sastojci za 4 osobe:

400 g čistog mesa od bakalara
200 g krumpira
1 jaje
sol, papar, peršin, luk, češnjak, 2 fete kruha
200 g rikule
kiselo vrhnje, vlasac, majoneza

Priprema

Bakalar dobro skuhamo, očistimo te usitnimo. Krumpir skuhamo i protisnemo, dodamo jaje, kruh, začine te sve zajedno sljubimo u jednu smjesu, oblikujemo okrugle polpetice koje uvaljamo u krušne mrvice te pržimo na masnoći. Serviramo uz umak od kiselog vrhnja i rikule.

Svježi bakalar u škartocu

Sastojci za 4 osobe
400 g svježeg bakalara
1 kg raznog povrća - krumpir, patlidžan, rajčica, masline, tikvica, luk...
sol, papar, maslinovo ulje, mediteranske trave, bijelo vino

Priprema
Povrće očistimo narežemo prema želji te ga prema tvrdoći dodajemo u tavu da ga na naglo prepržimo napola. Zatim dodamo začine, vino, ulje i rezani bakalar na komadiće. Zamotamo sve u škartoc te lagano pečemo pola sata u pećnici na 160 stupnjeva.

Zapečeni bakalar s parmezanom

Sastojci za 4 osobe:

400 g svježeg bakalara
1 dl vrhnja
50 g parmezana
200 g krumpira
maslinovo ulje, začini

Priprema
Bakalar kuhamo u slanoj vodi kao i krumpir, lagano zgnječimo uz dodatak drugih sastojaka tako da dobijemo jednu kremastu teksturu, stavimo u adekvatnu posudu i zapečemo vrlo kratko u pećnici.