ZAČUĐUJUĆE NAVIKE

Zašto slavni i bogati doslovce uništavaju kuće vrijedne milijune dolara

24.04.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Odnos slavnih prema nekretninama vrlo je ekscentričan i, blago rečeno, bizaran, a dokazuju to i Kanye West te holivudska zvijezda Chris Pratt

Dobro je poznato to da slavni i bogati svoj novac rado ulažu u brojne nekretnine, no neki među njima imaju, u najmanju ruku, nesvakidašnji odnos prema svojim vilama, kućama, penthouseima...

Ovih dana tražite novu kuću na plaži? Onda stvarno imate sreće!

Naime Kanye West, kontroverzni dizajner, glazbenik i producent, upravo je spustio cijenu svoje minimalističke vile u Malibuu u Kaliforniji na samo 39 milijuna dolara - što je čak 14 milijuna dolara popusta na prvobitnu cijenu. Ipak, postoji jedna kvaka: ona nema prozore, vrata, struju, vodovod ili unutarnju završnicu. Potpuno je nenastanjiva, osim ako slučajno niste galeb ili golub i možete živjeti bez svega navedenoga.

Krajnji minimalizam nije slučajan. West (nekad poznat i kao Yeezus), koji se sad zove Ye, osnovao je privatnu školu u Los Angelesu pod nazivom Donda Academy, a koja, prema sudskim spisima, nije imala prozore jer glazbenik 'ne voli staklo'.

neobična kuća

[FOTO] Pogledajte 57 milijuna dolara vrijedan dom Kanyea Westa

Pogledaj galeriju

Kao da to nije dosta, nedavno ga je tužio bivši zaposlenik te privatne škole koji tvrdi da je West rekao studentima da će im obrijati glave i zatvoriti ih u kaveze!

Da, u svakom slučaju Ye je osoba koja s pravom nosi titulu jednog od najekscentričnijih celebova, a njegov je ukus krajnje bizaran.

No razlog za to što sad njegova kuća izgleda kao da je prepuštena stihiji nije samo estetika.

Prije tri godine, odnosno 2021., nedugo prije nego što su brendovi prekinuli suradnju s njim zbog niza antisemitskih komentara, bogati je glazbenik potrošio vrtoglavih 57 milijuna dolara za tu kuću u Malibuu.

Riječ je o jednoj od nekolicine vila u SAD-u koje je dizajnirao Tadao Ando, slavni japanski arhitekt. Ando je poznat po svojim kućama u obliku betonskih kutija koje mnogima na prvi pogled izgledaju poput užasnih bunkera, no očito su prava arhitektonska čuda. ARTnews je, primjerice, Westovu rezidenciju opisao kao 'djelomično kuća, djelomično skulptura'.

Unatoč tome što je potrošio hrpetinu milijuna na nju, Ye ju je odlučio potpuno uništiti i redizajnirati! Prema izvođaču radova koji tuži Yea zbog kršenja zakona o radu i neisplaćenih plaća, želio je da neobična vila izgleda kao 'sklonište iz 1910-ih'. Navodno je planirao sve stepenice zamijeniti toboganima i 'želio ju je bez struje'. Na kraju je odustao od cijelog projekta i to zbog nevjerojatnog razloga.

Ne zato što kuća ne bi mogla biti nečiji dom, već zato što je, prema njemu, pogrešne nijanse sive!

'Nažalost, beton je postao više 'kadetski' siv, a on se nadao toplijem tonu lastinog repa ili kočijaševog ogrtača. Ye bi posjetio kuću samo u vrijeme izlaska i zalaska sunca, kada je rekao da ga njena boja ne iritira toliko. Na kraju ju je potpuno prestao obilaziti', rekao je insajder za Daily Mail.

Njegovo ponašanje svima je upalo u oči - pa mora da je baš zgodno usred globalne stambene krize imati 57 milijuna dolara za trošenje na kuću koju odmah i uništiš, zar ne?

No on nije jedina slavna osoba koja je potrošila bogatstvo na nekretninu samo da bi je uništila. Chris Pratt i njegova supruga Katherine Schwarzenegger nedavno su uložili 12,5 milijuna dolara u kuću iz sredine stoljeća koju je projektirao poznati arhitekt Craig Ellwood, a bila je predstavljena u arhitektonskim časopisima. Par je prošlog tjedna izazvao brojne komentare nakon što su odlučiti sravniti je sa zemljom da bi sagradili modernu seosku kuću.

Za one koji nisu upoznati s tim stilom, on je arhitektonski ekvivalent bundeve spice latte: sveprisutan i neukusan! New York Times je ovaj trend nazvao 'milenijskim odgovorom na McMansion baby boomera' i smatra da bi njegova popularnost mogla biti odgovor na društvene nemire. U vremenima nesigurnosti, primijetio je NYT, čini se prikladnim to da Amerikanci gravitiraju 'izgledu koji vas navodi na razmišljanje o 'Maloj kući u preriji', ali samo ako je obitelj Ingalls živjela u predgrađu i radila u financijama'.

Vila Pratt-Schwarzenegger možda je neinspirativna, ali barem zvuči udobnije od skloništa od bombi iz 1910-ih. Doista, u velikoj shemi slavnih vila - to i nije tako loše. Svakako je privlačnija od bež betonske kuće Kim Kardashian, a koja se uspoređuje s odjelom na psihijatriji. Njezina je kuća anemična jer osoblju daje smjernice kako uskladiti boje s neutralnim tonovima i - vjerojatno kupuje i bež grickalice za djecu! I, kao da jedna ekstremno siva kuća nije dovoljna, Kardashian ih ima nekoliko: trenutno radi na vili u obliku svemirskog broda u Palm Springsu u Kaliforniji, koju opisuje kao 'betonsku, sivih tonova i stvarno zen'... Pa baš kao što je jednom rekla poznata američka književnica Dorothy Parker: 'Ako želite znati što Bog misli o novcu, samo pogledajte ljude kojima ga je dao.'