DUGO TRAJU

A namirnice koje se ne mogu tako lako pokvariti su...

24.03.2014 u 14:32

Bionic
Reading

U trenutnoj besparici često kupujemo zalihe hrane na privremenim akcijama, ali se pitamo hoće li se pokvariti. Neke namirnice možete kupiti bez bojazni jer traju mjesecima ili čak godinama

Ponekad nam ostane, primjerice, šećera jer ga ne koristimo često, ali ga bacamo i kupujemo novi iz predostrožnosti. No šećer može trajati nekoliko godina čuvate li ga na tamnom i suhom mjestu, a evo na kojim još sve namirnicama možete uštedjeti novac.

Med

Imate li med koji je čvrsto zatvoren u staklenoj posudi, znajte da može trajati dug niz godina, ističe američki National Honey Bord. Stoga samo pazite kako ga skladištite da ga možete dobro iskoristiti.

Sol

Sol, baš kao i šećer, nema odgovarajuće okruženje za rast bakterija i zato će vam trajati dugo vremena. Imate li sol dulje vrijeme u soljenci, samo stavite nekoliko zrna riže da upijaju vlagu i spriječe grudice.

Ghee maslac

Ova pročišćena vrsta maslaca - koja je i zdravija - ako je propisno napravljena, može trajati godinama. Huffington Post piše da je kvalitetan ghee maslac pronađen u mnogim faraonskim grobnicama i čak bi se mogao jesti bez posljedica za zdravlje.

Bijeli ocat

Držite ga čvrsto zatvorenim i ocat će vam trajati cijeli život. Popularna je baza za mnoge salate, pa čak i popularno sredstvo za čišćenje, a savršeno je izdržljiv ako se čuva na hladnom i tamnom mjestu.

Umak od soje

Budući da sadrži veliku količinu soli, umak od soje može trajati mjesecima i zadržati originalni okus, savjetuje thedailymeal.com

Riža

Držite li je na suhom i tamnom mjestu, i riža vam može trajati mjesecima. Izuzetak je ipak smeđa riža jer je vlažnija pa ne može izdržati toliko dugo.

Žestoka pića

Ako ste kupili nekoliko boca žestokog pića za blagdane i ostala su neiskorištena, samo ih spremite za iduću godinu. Ukoliko su neotvorena, mogu stajati godinama. Nakon otvaranja iskoristite žestoko piće u razdoblju od pola godine do osam mjeseci.

Ekstrakt vanilije

Budući da sadrži alkohol, čisti ekstrakt vanilije može se čuvati jednako kao i otvorena žestoka pića pa ga nemojte bacati te ga iskoristite za još nekoliko ukusnih slastica.