ČUDOVIŠTA DIJELILA LETKE

17.000 potpisa protiv plastičnih vrećica

20.12.2008 u 14:15

Bionic
Reading

Dana 19. prosinca, diljem svijeta obilježava se Dan protiv plastičnih vrećica. Ovom prigodom i u Hrvatskoj je organizirano nekoliko akcija

U Zagrebu, 19. prosinca na Trgu bana Jelačića 'čudovišta od plastičnih vrećica' dijelila su građanima informativne letke i pozivala na potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica u Republici Hrvatskoj. Štandovi na kojima će se moći potpisati peticija u Zagrebu bit će postavljeni 20, 22, 23. i 24. prosinca u Varšavskoj ulici kod Trga Petra Preradovića, a peticija će se moći popisati i u drugim hrvatskim gradovima.

Na sam Dan protiv plastičnih vrećica održala se i akcija u Splitu u kojoj se simbolično 'okitilo' jedno stablo plastičnim vrećicama.

Upravo u vrijeme blagdanskih kupnji Prijatelji životinja žele apelirati na građane da koriste svoje višekratne torbe, mrežaste i platnene vrećice, košare i slično, a da u trgovinama odbijaju uzeti besplatne jednokratne plastične vrećice. Vrlo je jednostavno stvoriti dobru naviku koja će rezultirati poštedom mnogih životinja bolne smrti, a našeg okoliša od 'kićenja' neželjenom plastikom.

Svake godine u svijetu se potroši preko 500 milijardi plastičnih vrećica od kojih većina na kraju završi u prirodi. Stotine tisuća životinja umire svake godine jer pojedu odbačene plastične vrećice zamijenivši ih za hranu ili se zapetljaju u njih. Plastične vrećice u okolišu se raspadaju na manje dijelove i u konačnici u plastičnu prašinu nepoželjnu u prirodi.

Količina recikliranih plastičnih vrećica ekstremno je mala. Samo oko jedan posto vrećica završi na recikliranju. Recikliranje plastičnih vrećica je neekonomično i teško provedivo. Čak i ako se recikliranje plastičnih vrećica znatno poveća, to ne rješava problem njihove nemilosrdne proizvodnje zbog koje se troše ogromni resursi i otrovne kemikalije.

Peticiju za zabranu plastičnih vrećica pokrenula je udruga Prijatelji životinja, uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet, Potrošač, Zelena akcija, Zeleni Dalmacije, Zelena Istra i Zeleni Osijek i drugih. Do sada je već više od 17.000 građana iz čitave Hrvatske dalo svoj glas protiv plastičnih vrećica

Zabranu distribucije plastičnih vrećica već je donijela kineska vlada. San Francisco i Los Angeles također su donijeli takvu odluku, a slične su odluke donesene i u drugim dijelovima svijeta kao što su Južna Afrika, Irska i Izrael

Kampanji protiv plastičnih vrećica pridružio se i Lush u čijim se trgovinama može potpisati peticija za zabranu plastičnih vrećica i dobiti informativni letak.