OKIDAČI STRESA

13 svakodnevnih navika koje vas potajno iscrpljuju

30.12.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Blagdanski period posljednji je u kojem ćete se moći opustiti. Praznici su za mnoge ljude zapravo puni briga i nervoze, ali smo za mnoge od tih tjeskobnih raspoloženja sami krivi. Kako nitko ne misli da namjerno sabotira sam sebe, provjerite ovaj popis stvari koje nesvjesno činimo, a od kojih nam je još gore. Duboko udahnite i pokušajte se opustiti. Možda ste pod stresom jer...

1. Danas se niste nijednom nasmijali.
Ako se ne možete sjetiti kada ste se zadnji put nasmijali tako da su vam suze tekle, možda biste trebali preispitati svoje životne izbore i odluke. Dokazano je da smijeh oslobađa od stresa, potiče protok krvi, opušta mišiće, jača imunološki sustav i smanjuje bol.

2. Ne koristite člansku iskaznicu za teretanu.

U studiji provedenoj na miševima, životinje koje su vježbale reagirale su na stres izazvan polijevanjem hladne vode kratkim izljevom tjeskobe koju je slijedio mir, što sugerira da je mozak spremniji nositi se sa stresom kada je tijelo fizički aktivno. Redovita tjelovježba, može vam pomoći da ublažite stres. Jednako tako, izgledat ćete bolje.

3. Slušate krivu playlistu.

Višestruke su studije pokazale opuštajući učinak slušanja glazbe. No, svatko ima svoje preferencije. Vaša se učiteljica klavira može opustiti uz Debussyja, ali možda vas mogu relaksirati The Cranberries.

4. Ostavili ste sudoper pun prljavog posuđa za sutra.

Kakve su vaše navike čišćenja. Jesu li vi bili ona neuredna cimerica na fakultetu? Je li za vas normalno da nađete ostatke djelomično raspadnute banane ispod hrpe letaka na vrhu vašeg hladnjaka? Je li dno vaše torbe tužna nakupina kemijskih olovaka koje ne rade, starih računa i zgužvanih maramica?
Urednost nije lijek za svaki napad anksioznosti, ali postoje dokazi da malo reda može ublažiti stres.

5. Nemate dovoljno seksa.

Ako ludujete zbog nečega, nećete puno vremena posvetiti ovoj temi, iako biste, zapravo, trebali! Na ovom je popisu to najzabavniji način da smanjite stres. Seks se ne računa kao trening, ali vam može pomoći da se smirite. Znanstvenici s Princetona utvrdili su niže razine hormona stresa u štakora kojima je bilo dopušteno pariti se, a primijećeno je i da bonobo majmuni koriste seks kao alat za upravljanje stresom.

6. Dopuštate da disanje uzme najbolje od vas.
Brzo je disanje prirodni odgovor na stres, ali osim ako se ne suočavate sa zvijeri poput sabljastog tigra, hiperventiliranje donosi više štete nego koristi. Naučite vježbe disanja i ne zaboravite to primijeniti kada se sljedeći zbog nečega počnete brinuti.

7. Pokušavate se suočiti s izvorima stresa.
Dobar pokušaj, ali istina je da možete i pokušati izbjegavati stvari koje vas dovode u stresno stanje. Ako ne volite gužve, nemojte ući u kupovinu namirnica u subotu poslije podne. Studija klinike Mayo pokazuje da je pametno i izbjegavati određene ljude. Ako vas neki ljudi uznemiruju, ne morate osjećati krivnju jer ih izbjegavate.

8. Niste si rekli ništa lijepo o sebi.
Ohrabrite se rečenicama poput 'Sve će biti u redu' ili 'Neću odustati od dijete/posla/ideje' i primijetit ćete da vam se tjeskoba smanjuje. Mozak je moćan alat, pa je bolje da ga koristite.

9. Spavate loše.
Ako je 04:32 i znate da ćete se za nekoliko sati morati na posao, onda nemojte paliti računalo, provjeravati statuse na Facebooku ili gledati televiziju. Redovit i zdrav raspored spavanja štiti od srčanih bolesti, nekih vrsta raka i niza drugih kroničnih zdravstvenih problema. Spavajte zdravo i osjećat ćete se bolje.

10. Upravljanja vremenom doživljavate kao cilj a ne sredstvo.
Ako vam je dan prekrcan obvezama, razmislite koliko vremena posvećujete svakom zadatku. Planiranje dnevnih prioriteta pomaže da bolje upravljate svojim odlukama i imate bolju kontrolu nad svojim životom. Ako je surfanje po internetu vaša slabost, uključite Chromeov Time Tracker koji će vam pokazati koliko vremena trošite na svakoj stranici. Vjerojatno će vam biti jasnije zašto vam sati i dani lete tako brzo.

11. Pristajete na sve.

S vremena na vrijeme u redu je reći 'ne' i smanjiti količinu obveza. Ne, žao vam je, ne možete dovesti rođakinju na aerodrom, jer imate večeru koju ste zakazali prije nekoliko tjedana. Ne, žao vam je, ne možete ispeći voćni kolač za uredski party, jer nemate vremena. I voćni kolači vam se uopće ne sviđaju.

12. Kirurški ste priključeni na svoj telefon.
Prestanite. Nemojte provjeravati poruke. Istraživanje su pokazala kako osjećamo ogroman pritisak što smo stalno na raspolaganju, odgovaramo na mailove, poruke ili telefonske pozive. Napravite svjestan napor i isključite telefon i računalo u određeno vrijeme svaki dan.

13. Upravo ste postigli neki veliki cilj.
Ali iz nekog razloga to vas još uvijek izluđuje! Šteta. Istraživanja su pokazala da je ciljevi koje koriste i drugima smanjuju tjeskobu više nego ciljevi koje ste postigli samo za sebe. Drugim riječima, bit ćete bolja osoba i možda ćete se također osjećati bolje.
Nije li vam već bolje?