SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

12-godišnjaci u Hrvatskoj prosječno imaju tri i pol karijesa

10.09.2009 u 12:37

Bionic
Reading

U Hrvatskoj nema nije ni jedne cjelovite studije o stanju oralnog zdravlja, no neka epidemiološka istraživanja provedena u većim gradovima pokazuju da hrvatski 12-godišnjaci imaju u prosjeku tri i pol zubna karijesa što je daleko više nego u, primjerice, skandinavskim zemljama gdje zbog veće brige o zdravlju zubi, njihovi vršnjaci u prosjeku imaju jedan karijes, ističu stručnjaci u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava u subotu, 12. rujna

Predsjednik Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju prof. Hrvoje Jurić ističe kako je situacija s oralnim zdravljem djece u manjim mjestima još i poraznija, ponajprije zato što u nas ne postoji organizirana kontrola zdravlja zubi, već je ona uglavnom prepuštena volji i entuzijazmu samih stomatologa.

Kad je riječ o odraslima, svijest o potrebi brige o zdravlju zubi ovisi o socio-ekonomskom statusu pa su i razlike u populaciji drastične, ističe prof. Jurić. O tome nešto govore i podaci da se godišnje u Hrvatskoj potroši 16 milijuna zubnih pasti i osam milijuna zubnih četkica, odnosno da jedan stanovnik u godinu dana potroši svega oko četiri zubne paste i dvije zubne četkice. Zubnu svilu za čišćenje zubi pak koristi svega tri posto populacije.

Predsjednik društva za dječju i preventivnu stomatologiju smatra kako je veća briga o oralnom zdravlju nužnost, posebice u dječjoj dobi, za što u svijetu postoje brojna rješenja. Pritom smatra važnim uvođenje redovitih kontrola zubi u djece dva puta godišnje.

'Osobno smatram da je važna dobra suradnja s pedijatrima te što ranije upućivanje djece stomatologu, po mogućnosti već s godinu dana, kako bi se obavio prvi pregled, a roditelji dobili upute o načinu prehrane i pranju zubi. Jer ako dijete prvi put dođe s tri-četiri godine s prvim pokvarenim zubićem, susret je bolan i stvara krivu sliku o stomatologu', ističe prof. Jurić.

Inače, Hrvatska stomatološka komora organizira u subotu obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja na zagrebačkom Cvjetnom trgu. U sklopu projekta Zubić vila održat će se radionice za djecu zagrebačkih dječjih vrtića čija je glavna tema 'Nužnost redovitih stomatoloških kontrolnih pregleda'.

Cilj je, kako ističu u stomatološkoj komori, sačuvati oralno zdravlje, preventivno djelovati na moguća stomatološka oboljenja i odgojiti mlade generacije da prihvate odgovornost za vlastito zdravlje.