VRIJEME ZA PROMJENU

10 navika zbog kojih se stalno hranite loše

11.10.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Brz ritam života u kojem se većina nas svakodnevno mora snalaziti ne ostavlja nam previše vremena za planiranje zdrave prehrane

Baš kao i s mnogim drugim stvarima u životu, velike se stvari mogu dogoditi ako ih mijenjamo malim koracima. Ukoliko ste shvatili da su vaše prehrambene navike postale nezdrave, evo nekoliko savjeta kako to promijeniti jer ćete sigurno imati više energije i bolje se osjećati iz dana u dan.

Ne preskačite doručak

Ovaj ste savjet čuli već sto puta, ali još uvijek preskačete doručak? Nutricionistkinja Teresa Boyce naglašava da tijelu treba gorivo da bi moglo raditi cijeli dan, a to ćete najbolje dobiti od složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnih kiselina i kvalitetnih proteina. Uravnotežen obrok je ključan za sitost, stabilnu razinu glukoze u krvi i bolju koncentraciju.



Žvačite

Jedete li brzo, vaš mozak neće na vrijeme primiti signal da ste siti pa ćete pojesti puno više nego što vam treba. Naturopat Mim Beim upozorava da bismo svaki zalogaj trebali prožvakati barem 10 puta prije nego što ga progutamo.

Hrana kao nagrada

Koristite li hranu kao nagradu nakon što ste primjerice napravili neki zahtjevan zadatak na poslu, to mijenja vaš pogled na nju u negativnom smjeru. Hrana je gorivo za organizam, a ne zabava. Svi volimo uživati u hrani, ali treba biti svjestan da ona ne smije biti lijek za razne probleme i osjećaje.

Noćno grickanje

Jedna od najlošijih navika, koja je često krivac za višak kilograma, jest grickanje u kasnim satima. Kao što smo napomenuli, tijelu treba gorivo preko dana, kada radi punom parom, a uvečer se organizam gasi. Dobijete li neopisivu želju za hranom, probajte popiti šalicu čaja ili čašu vode da zavarate organizam.

Nekontrolirano uživanje u hrani

Mnoge su studije potvrdile da ćemo uvijek pojesti puno više ako primjerice jedemo ispred TV-a jer nismo usredotočeni na hranu. Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste ispred TV-a pojeli cijelu vrećicu grickalica, a niste ni shvatili da se to dogodilo. Zato bi svaki obrok trebalo jesti za stolom bez bilo kakvih ometanja.

Pravilni omjeri

Bez obzira koliko su vam draga određena jela, morate naučiti sastavljati pravilne omjere hrane. Ugrubo, na tanjuru biste uvijek trebali imati polovicu povrća te po četvrtinu proteina i ugljikohidrata.

Prejedanje pod stresom

Kada smo pod stresom, a to je nažalost vrlo česta pojava, tijelo otpušta adrenalin i kortizol. Beim upozorava da zbog ovih hormona organizam teže probavlja hranu pa ako jedete pod stresom, postoji veća opasnost da ćete se udebljati, ali i loše osjećati. Radije odaberite neku aktivnost ili meditaciju kako biste se smirili i lakše odradili naporne zadatke koji vas uzrujavaju.

Voće i povrće na prvom mjestu

Magazin Body & Soul navodi da prema australskim smjernicama o zdravoj prehrani (Australian Dietary Guidelines) dnevno trebamo pojesti dvije porcije voća i pet porcija povrća. No današnjim načinom življenja zaista je teško dostići taj cilj. Zato se barem probajte organizirati da primjerice jedete voće već za doručak, uz žitarice i jogurt, a poslije rasporedite povrće uz ostale obroke.

Previše obrađene hrane

Ovaj je problem još jedna boljka modernog načina života. Ljudi su prije jeli sezonske namirnice iz svoje okoline, a danas imamo toliko toga u ponudi da niti ne razmišljamo previše o porijeklu, svježini ili o tome da se radi o obrađenim proizvodima. Da, ponekad je jednostavnije odabrati gotov proizvod, ali to ne smije biti svakodnevni način prehrane ako vam je važno zdravlje.

Planirajte

Ključ kvalitetne prehrane krije se u planiranju. Uzmete li sve do sada pročitano u obzir, jedini način da to poštujete jest da planirate unaprijed. Možda vam se to sada čini kao još jedna stavka o kojoj se morate brinuti, ali ako napravite plan za primjerice pet dana i kupite namirnice unaprijed, zapravo ćete uštedjeti vrijeme i novac te se zdravije hraniti.