POSJET ATELJEU

Zavirite u čudesan svijet Vaska Lipovca

27.01.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Uoči manifestacije Noći muzeja koja se i ovog petka održava u Hrvatskoj, posjetili smo atelje Vaska Lipovca

Atelje kipara i grafičara Vaska Lipovca je nakon njegove smrti pretvoren u svojevrsnu galeriju, dostupnu građanima. Brigu o vrijednoj i obimnoj ostavštini iznimno produktivnog umjetnika danas vodi njegova obitelj, a krajnji cilj je dostojna prezentacija značajnog opusa koji nadilazi lokalno značenje i odavno je prepoznat izvan naše zemlje.

Vasko Lipovac se rodio u Kotoru 1931. godine i umro je u Splitu 2006. godine. Polovicom lipnja prošle godine kraj njegovog ateljea u Vukovarskoj ulici je bila postavljena skulptura 'Plavo stablo', visoka osam metara i obitelj je organizirala akciju 'Dani otvorenog ateljea'. Cilj akcije je bio podsjećanje građana Splita i gradskih vlasti na iznimnu Lipovčevu umjetničku ostavštinu.

Reakcija građane su bile pozitivne i obitelj je nastavila s akcijom, pa se uz najavu može gotovo svakodnevno posjetiti atelje. Neveliki atelje i radionica su zatrpani predivnim malim skulpturama i slikama i to je samo manji dio njegove velike ostavštine. Kao i drugi veliki dalmatinski kipar Ivan Meštrović i Vasko Lipovac je bio radoholičar koji je svaki dan do zadnjeg trenutka stvarao svoj fantastični svijet, obilježen humorom, sakralnim temama, erotikom, sportom i nostalgijom. Cijeli taj opus je bio podcrtan i obilježen morskim ultramarinom, plavom bojom, tako svojstvenom Lipovcu.

Ono što ga izdvaja od suvremenika je osebujna i uspješna sinteza slikarstva i skulpture i potpuno oslobođenje skulpture u prostoru, primjerice spektakularni 'Biciklisti'. Danas su pedesetak biciklista razasuti na više lokacija, kao još neka njegova djela većih formata. U njegovom ateljeu su uglavnom manje plastike i slike, ali i dvodijelna skulptura 'Nedjelja 1938', kapetan s lulom i njegova družica. Ta skulptura je bila postavljena na Rivi nakon preuređenja kao primjer odmjerene spomeničke plastike u prostoru u najboljoj građanskoj i demokratskoj tradiciji Dalmacije. Ta ideja je kasnije odbačena i sada svjedočimo 'spomeničkom koraku unatrag' i patetičnim političkim i povijesnim temama.

U ateljeu, kao u velikoj igraonici pred nama u tišini poziraju kapetani, veslači, sveci, biskupi, mornari, sportaši, erotizirane dame, ali i skulpture splitskih velikana, Marka Marulića i Miljenka Smoje. Na stolu su boje, skice, palete i ta skladna simfonija skulptura, boja, knjiga i slika u ateljeu je vjeran odraz lika skromnog, duhovitog i marljivog umjetnika. Unatoč tim njegovim ljudskim odlikama, njegova umjetnička ostavština je monumentalna u svim formama, dimenzijama i oblicima i traži kvalitetnu prezentaciju i valorizaciju. Uz veliki trud obitelji, tako obiman opus definitivno treba dodatnu pomoć Grada i resornog ministarstva za nalaženje odgovarajućeg prostora za realizaciju kompletnog projekta prezentacije ostavštine Vaska Lipovca.