HAZU ZA NEPRISTRANOST

Zvonko Kusić: 'S ekstremističkih pozicija traže da se opredijelimo'

29.04.2014 u 15:16

Bionic
Reading

Akademija se nikada ne bavi dnevnom politikom, a u atmosferi gdje se gubi objektivnost kritičkog razmišljanja odolijeva se svjetonazorski opredijeliti iako nas često, obično s ekstremističkih pozicija obiju strana, pozivaju da to napravimo, rekao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), akademik Zvonko Kusić na današnjoj dodjeli nagrada prošloj godini i 153. obljetnice osnutka.

HAZU je akademija svih svjetonazora, za nas postoji jedna Hrvatska i ne možemo sudjelovati u njezinu razdvajanju po bilo kojoj osnovi, rekao je Kusić na svečanosti, u nazočnosti brojnih osoba iz kulturnog, znanstvenog, vjerskog i političkog života. Svojom ideološkom nepristranošću Akademija može okupiti i motivirati najbolje znanstvenike i stručnjake, a nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća potvrđuju takvu njezinu poziciju, dodao je.

Za područje društvenih znanosti nagrađena je Jasna Omejec za knjigu "Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava, Strasbourški Acquis". Dvije su nagrade dodijeljene za prirodne znanosti i matematiku - Amiru Hamziću za značajna znanstvena otkrića u istraživanju fizičkih svojstava oksidnih heterostruktura i spinskoga Hallova efekta u slitinama, te Vladimiru Zebecu za monografiju Zbirka Trepča/Stari Trg.

Iz medicinskih znanosti nagradu je dobio Zdravko Petanjek, za značajna znanstvena otkrića o odgođenoj maturaciji dendrita asocijativnih neurona tijekom ranog djetinjstva u čovjeka, a iz tehničkih Davor Romić za biotehnološka postignuća u području melioracije i gospodarenja vodom.

S područja filoloških znanosti nagrađena je Marija Turk za knjigu "Jezično kalkiranje u teoriji i praksi. Prilog lingvistici jezičnih dodira", nagradu za književnost osvojio je Stipe Botica za "Povijest hrvatske usmene književnosti", za likovne umjetnosti arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina za Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva u japanskom Tokamachiju, a na području glazbe skladatelj Zoran Juranić za operu "Posljednji ljetni cvijet".

U ime nagrađenih zahvalio je Amir Hamzić, ustvrdivši da svi laureati osjećaju poštovanje prema instituciji HAZU-a koja je danas "više nego ikad otvorena prema društvu" i sretni su što je njihov doprinos prepoznat u toj velikoj zajednici znanosti i umjetnosti. Napomenuo je kako cilj znanstvenika nije dobiti nagrade, već da, podsjetio je na riječi prvog predsjednika Akademije Franje Račkog, služe istini.

Akademik Kusić prisjetio se brojnih prošlogodišnjih aktivnosti - 399 raznih događanja, oko 200 objavljenih knjiga i časopisa, više od 150 potpora znanstvenim projektima, osnivanja novih zavoda i odbora. Svjesni smo da mediji nisu zainteresirani za takve ozbiljne teme, no Akademija djeluje dugoročno i naše postavke daju jamstvo stabilnosti društva i kapilarno ipak ulaze u društvo, naglasio je.

U proteklih dvadeset godina nagrade Akademije dobilo je 203 znanstvenika i umjetnika koji su, ocijenio je Kusić, opravdali povjerenje ostvarivši kasnije velike društvene, znanstvene i umjetničke karijere te stekli međunarodni ugled.

Na svečanosti je nastupio Komorni zbor "Ivan Filipović", pod ravnanjem dirigenta Gorana Jerkovića, koji je izveo skladbe Josipa Štolcera Slavenskog "Voda zvira" i "Čardaš" Emila Cossetta.