SUĆUT MINISTRICE

Zuppa je ostavio važan trag na hrvatskoj kulturnoj sceni

10.10.2023 u 23:10

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je u utorak sućut obitelji istaknutog hrvatskog intelektualca, dramaturga, kazališnog teoretičara i kritičara, pjesnika i književnog znanstvenika, Vjerana Zuppe, rekavši da je Zuppa ostavio važan trag na našoj kulturnoj sceni

'Svojim djelovanjem Vjeran Zuppa ostavio je važan trag na hrvatskoj kulturnoj sceni, snažno doprinoseći nacionalnom teatru, posebno u ključnom desetljeću od sredine šezdesetih do sredine sedamdesetih godina, radeći kao ravnatelj i dramaturg Teatra ITD u Zagrebu.

Postavljajući antologijske dramske tekstove, među ostalima, Ive Brešana i Slobodana Novaka, okupljajući glumačku i redateljsku elitu, upisao je vrhunske uspjehe hrvatskoga glumišta', naglasila je ministrica Obuljen Koržinek, koja je izraze sućuti poslala u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno.

'Trajni doprinos hrvatskoj kulturi gospodin Zuppa svestrano je ostvarivao i na području enciklopedistike, prevodilaštva, pjesništva, esejstike, teorije književnosti, ponajviše dramske umjetnosti. Kao dugogodišnji profesor i svojedobno dekan Akademije dramske umjetnosti, doprinosio je formiranju generacija studenata', navela je ministrica kulture i medija.

Dodaje kako su Zuppin 'javni i društveni angažman u zagovaranju kulture i kulturnih politika, unosili živost ne samo na hrvatskoj kulturnoj, nego i na široj političkoj sceni, gdje je često javno nastupao promovirajući ideje hrvatske ljevice'.

  • +7
Vjeran Zuppa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Hrvatski teatrolog, književni kritičar i pisac Vjeran Zuppa umro je u 84. godini, potvrdili su ranije danas s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, a ministrica kulture i medija u izrazima sućuti zaključuje kako ćemo ga 'pamtit kao iznimnoga čovjeka koji je svoj životni i radni vijek posvetio zagovaranju i unaprjeđenju hrvatske kulture.'