PREMIJERA

'Zločin i kazna' za početak sezone u Gavelli

20.09.2013 u 10:32

  • +7

Zločin i kazna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Gavella

Bionic
Reading

Premijerom predstave 'Zločin i kazna' prema istoimenu romanu F.M. Dostojevskog, u adaptaciji i režiji redatelja Zlatka Svibena, Gradsko dramsko kazalište Gavelle otvorilo je svoju novu sezonu

Roman 'Zločin i kazna' jedno je od najvećih djela ruske književnosti, a priča o propalom studentu prava Raskoljnikovu koji se iz viših ciljeva odlučuje na ubojstvo, u Svibenovoj dramaturškoj obradi i adaptaciji na daskama Gavelle razvila se iz triju postojećih dramatizacija.

Iz te fragmentirane dramaturgije iznikla je neuobičajena predstava, ni drama ni melodrama ni detektivska priča. Sviben se u njoj odlučio za originalan multižanrovski pristup, koji se istodobno bavi i psihologijom karaktera glavnoga lika i "višim" pitanjima koja nadilaze individualno - pitanjima društvene etike i morala.

Raskoljnikov (Franjo Dijak), koji opravdanje za ubojstvo nalazi u uvjerenju da je njegova žrtva (igra ju Inge Appelt) pohlepna stara lihvarka koja smrt zaslužuje, ubrzo uviđa da ubojstvom nije riješio svoje probleme. Ostatak radnje vrti se oko posljedica njegova čina. U napetoj igri mačke i miša koju s njime igra inspektor Porfirij (Ozren Grabarić), koji jedini sumnja u njega, razvija se analiza njegova psihološkog stanja na putu prema konačnoj kapitulaciji i predaji u ruke zakona.

Sviben je na projektu okupio veliku glumačku ekipu Gavelle, pa tako u predstavi još glume Darko Milas, Nela Kocsis, Perica Martinović, Ivana Bolanča, Jelena Miholjević, Živko Anočić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Golgić, Anja Šovagović, te u alteraciji Ivona Kundert i Amanda Prenkaj.

Iako se u dramaturškom smislu odlučio na određeni iskorak, veliki Gavellin ansambl u predstavi pojavljuje se u kostimima koji se referiraju na Rusiju onoga doba, dok je scenografija utemeljena na činjenici da je Dostojevski puno pisao po bilježnicama – radnja se odvija među "zidovima" bilježnica ispisanih piščevim rukopisom.

Najnoviji redateljski projekt Zlatka Svibena, trostrukoga dobitnika Nagrade hrvatskog glumišta za najboljeg redatelja i ovogodišnjega dobitnika Orlanda na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama, najnoviji redateljski projekt Gavellina je premijerna publika dočekala toplo, snažnim aplauzom pozivajući autorski tim i glumce nekoliko puta na naklon.