EUROKAZOV SALON

Zlatar: 'Najmanje važne teme dobiju najviše pozornosti'

01.06.2012 u 08:26

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić jučer je gostovala na Eurokazovom salonu u Dežmanovom prolazu govoreći o prvih šest mjeseci svojeg mandata, i to pod provokativnom egidom 'Moraju li pomaci biti nevidljivi?'

Eurokazov salon ovaj put okupio je publiku koja se može nazvati reprezentativnim presjekom zagrebačke nezavisne scene (primjerice, Emina Višnić iz Pogona i Miljenka Buljević iz Bookse) te kazališne gerile – s navodnicima ili bez (Snježana Banović), a sve njih je privukao dolazak ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, koja je sa svojom političkom bazom i ujedno najvećim kritičarima došla pretresti prvih pola godine otkako se uselila u Runjaninovu 2.

Na početku je voditelj Eurokazova salona, kazališni kritičar Igor Ružić, zapitao ministricu što kaže na službeni naslov sinoćnje tribine ('Moraju li pomaci biti nevidljivi?') što je Zlatar potaknulo da se osvrne na medijsko reprezentaciju kulture, koja predstavlja 'veliki problem'.

Zlatar je ukratko analizirala izvještavanje medija, u kojima 'najmanje važne teme dobiju najviše pažnje', navodeći u tom kontekstu slučaj Vesne Kusin i Klovićevih dvora, u kojem je bivšoj ravnateljici istekao mandat, a sve je pak u javnosti predstavljeno kao njezina smjena.

No možda još veću medijsku pažnju izazvao je izbor novog intendanta zagrebačkog HNK, za što je već dvaput poništen javno raspisani natječaj. Za Zlatar je sve to 'šlamperaj', koji svjedoči u stanju u toj kući, no odbila je spekulacija po kojima je Ministarstvo kulture poništilo natječaj, nego i dalje objašnjavalo kako je to učinjeno iz formalnih razloga.

'Po tamo propisanim uvjetima, ni današnja intendantica ne bi mogla dobiti taj posao', objasnila je Zlatar.

Ministrica se osvrnula i na razne medijske najave o mijenjanju određenih zakona ili donošenju specifičnih za svako područje umjetničke djelatnosti te zaključila kako treba donijeti krovni zakon, a 'praksa će ovisiti o ljudima'. Kada je pak riječ o novim kriterijima financiranja u Ministarstvu kulture, Zlatar je spomenula primjer Muzeja naive koji je po odluci bivšeg ministra dobivao 300 tisuća kuna za otkup slika, a Muzej suvremene umjetnosti nije dobivao ništa. 'To sam osobno prekrižila', pohvalila se ministrica. No za korjenite promjene u načinu financiranja treba vremena pa će se 'prvi rezultati vidjeti u siječnju 2013. godine'. Uvest će se i opcija višegodišnjeg financiranja projekata, no s posebnim kriterijima.

Nakon toga se razgovaralo o stanju na HRT-u, gdje naročito pod ovom upravom pati glazbena produkcija, položaju likovnih umjetnika i performera, zašto je loše implicitno ratovanje između pisaca i redatelja oko honorara, promjeni Zakona o kulturnim ustanovama i raznim drugim temama. Zlatar je naglasila da joj kritika ne smeta, jer 'sve dok se govori, napada i raspravlja, to pokazuje da se može raditi', a ne da su svi jednostavno odustali. 'Medijski to može izgledati kao gašenje požara', priznala je ministrica Zlatar.

A kako bi komunikacija bila nastavljena, Zlatar je najavila da će za dva mjeseca opet gostovati na Eurokazovom salonu ako je to potrebno. Kako stvari stoje, sve su šanse da će biti.