SA(N)JAM KNJIGE U PULI

'Životić' o velikom glumačkom životu Marije Crnobori

16.11.2011 u 12:08

Bionic
Reading

Na skorom Sajmu knjiga u Puli bit će predstavljena knjiga tekstova Marije Crnobori, a uoči promocije donosimo dojmljiv videoprilog Mauricija Ferlina snimljen na beogradskom predstavljanju 'Životića' slavne glumice uspješne kazališne i filmske karijere

Knjiga 'Životić' podnaslova 'Eseji kazališni i ini' Marije Crnobori (93), velike kazališne i filmske glumice, rođene u istarskim Banjolama 1918. godine, objavljena je u biblioteci Istarskog narodnog kazališta. Knjigu je priredila dramaturginja Jelena Lužina, a riječ je o esejima o kazalištu i umjetnosti koje je Crnobori pisala tijekom svoje dugogodišnje karijere.

'Životić' donosi i arhivske fotografije glumice poznate po nastupima u brojnim predstavama i filmovima nastajalim tokom 43 godine.

Marija Crnobori više od šezdeset godina živi u Beogradu, ali je i u stalnoj vezi sa svojim zavičajem, a istarska publika pamti je po govorenju čakavske poezije, što su kazališni kritičari ubrajali u najrespektabilnije kreacije njezine karijere, piše Lužina o knjizi podijeljenoj na šest poglavlja (Hybris, Anagnoris, Mythos, Efemeris i Katarsis).

Među ostalim, Crnobori u svojim tekstovima piše o stvaranju uloga Antigone, Ifigenije, Fedre…, ali i o druženju sa suvremenicima poput Branka Gavelle i Dubravka Dujšina, a prisjeća se i velikana poput Tita Strozzija, Tomislava Tanhofera, Ive Andrića i Irene Kolesar.

Uoči pulskog Sajma knjiga, na kojem će biti predstavljen 'Životić', donosimo vam videoprilog o beogradskoj promociji koji potpisuje grafički dizajner knjige Mauricio Ferlin. Osim na promociji, Ferlin je snimio i atmosferu u glumičinu beogradskom domu na Terazijama u jesen 2011.