VODOTORNJEVI KAO DVORCI

Život na visokoj nozi

05.03.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Vodotornjeve možemo pronaći u gradovima i selima diljem svijeta. Nakon što neki od njih izađu iz upotrebe, često ostaju prazni i neiskorišteni. Ipak, neki su arhitekti prepoznali potencijal ovih visokih građevina te ih preobrazili u suvremene dvorce pogodne za život na visokoj nozi u sasvim doslovnom smislu riječi

Ostarjeli vodotoranj u njemačkom gradu Essenu desetljećima je stajao prazan i posve neiskorišten. Kako je riječ o povijesnoj građevini, bio je zaštićen od uništavanja. Godine 2002. arhitektonska tvrtka Madako zadužena je za poslove obnove tornja te je ubrzo osvanuo u posve novom ruhu. Kupola na vrhu pretvorena je u konferencijsku dvoranu, a ispod nje se nalaze tri stana.
Svaki je stan podijeljen na dvije etaže, a svi su povezani elegantnim vanjskim stubištem. Unatoč promjenama, u većem je dijelu zadržan originalni izgled zgrade.

Vodotoranj u Steenokkerzeelu

Još jedan svijetao primjer faceliftinga starog vodotornja nalazi se u Steenokkerzeelu u Belgiji. Izgrađen je između 1938. i 1941. te je korišten sve do devedesetih godina prošlog stoljeća. Prije četiri godine arhitekti studija Bham Design počeli su s projektom obnove i preuredili ga u fantastičnu obiteljsku kuću. Eksterijer je više-manje ostao nepromijenjen, dok je interijer značajno izmijenjen. Ono što ponajviše zaokuplja pažnju je vrh građevine koji pruža zapanjujući panoramski pogled.

Za razliku od prethodnih, upečatljivih zdanja, još jedan belgijski vodotoranj, ovoga puta u Antwerpenu, bio je prilično jednostavne i neatraktivne vanjštine. Ipak, arhitekti tvrtke Joa Crepaina toranj koji je izgledao poput limenke na dugim betonskim stupovima, pretvorili su u suvremenu poslovnu zgradu kojom dominiraju velike staklene površine.

Vodotoranj Lymm

Možda najbolji primjer radikalne transformacije je vodotoranj Lymm u Cheshireu u Engleskoj. Prilikom obnove arhitekti su posve odustali od tradicije, te je građevina stara 130 godina preobražena u suvremeno zdanje. Toranj je opasan betonskim prstenom čiji pokrov je podijeljen na više razina. Iako su arhitekti učinili rizik tradicionalnoj pripojivši izrazito suvremenu građevinu, rezultat je više nego zadovoljavajući.

Vodotoranj u Kopenhagenu

Poput brojnih drugih vodotornjeva koji se ne koriste, ovaj, smješten nedaleko od Kopenhagena, nakon obnove postao je mamac za turiste i fotografe arhitekture. Nakon makeovera 2004. godine za koji su zaslužni arhitekti studija Dorte Mandrup toranj je pretvoren u suvremeni studentski kompleks sa više od 40 stanova. Građevinom dominiraju veliki prozori te prostrani balkoni koji pružaju spektakularne poglede.

Za razliku od potonjeg, od tradicije nisu odustali pri revitalizaciji vodotornja u Huntington Beachu u Kaliforniji. Drvena građevina datira još iz 19. stoljeća. Za opskrbu vodom toranj se koristio sve do 1974, a 80-ih je pretvoren u obiteljsku kuću, uklanjanjem cisterne. Opremljen je liftom koji dovodi do gornjih etaža na kojima je stan na tri etaže.