MANI GOTOVAC

'Živimo u vremenu kad je teatar u zapećku'

12.04.2014 u 10:41

  • +18

Promocija knjige Mani Gotovac

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

Bionic
Reading

U Profil Megastoreu je održana promocija nove knjige Mani Gotovac 'Ma koji život, ma koji teatar', a među brojnom publikom se našao i predsjednik Republike Ivo Josipović, kao i pop-zvijezda Severina

Mani Gotovac nezaustavljivo literarizira vlastita sjećanja i proživljeni život, što je već iznjedrilo dvije hit-knjige za hrvatske prilike, romantične memoare 'Fališ mi' i 'Fališ mi 2'. No dok se u njima poznata teatrologinja, sveprisutna pojava domaće kulturne scene, bavila ljubavnim bolima i ekstazama, u ovoj se knjizi, kako sugerira i sam naslov 'Ma koji život, ma koji teatar', prisjeća vlastitog umjetničkog rada.

Hiperaktivna Gotovac je i danas sposobna stvoriti muving i komešanje, kao što se vidjelo na promociji knjige, gdje je kao predstavljače okupila šaroliko i ugledno društvo: leksikografa Velimira Viskovića, spisateljicu Milanu Vuković-Runjić, pjesnika i antologičara Zvonimira Mrkonjića, TV-voditelja Aleksandra Stankovića i psihologinju Mirjanu Krizmanić. Svi oni su podijelili svoja sjećanja na zajedničke avanture s Mani Gotovac, ali i na kazališna iskustva, osobne traume i umjetničke razlike.

Teatarskoj atmosferi promocije su pridonijeli i glumci Judita Franković i Mislav Čavajda ekspresivnim čitanjem odlomaka iz 'Ma koji život, ma koji teatar', a istaknuti status mnogima omiljene Mani potvrđen je i gužvom u Profil Megastoreu. Uz brojne fotoreportere su se na promociji našli i predsjednik Ivo Josipović, akademik Zvonko Kusić, Severina, redatelj Veljko Bulajić, Igor Mandić te brojna druga poznata lica zagrebačke i hrvatske kulture, svi oni koji štuju energiju i kreativnu ludost Mani Gotovac.


Milana Vuković je istaknula kako ju je baš Mani Gotovac potaknula da otkrije dalmatinsku stranu svoje ličnosti te da je kao intendantica 'digla Split na noge' dok je vodila tamošnji HNK. Gotovac je duhovito dodala kako je u životu 'teško pila samo dvije godine', kako bi se 'spasila od Luke Podruga i Dujomira Marasovića', splitskih desničarskih političara koji su gradsko kazalište pod vodstvom Gotovac opisivali kao leglo jugonostalgije i nećudoredne provokacije.

Zvonimir Mrkonjić je naglasio da je 'Ma koji život, ma koji teatar' zapravo roman o kazalištu, dok je psihologinja Mirjana Krizmanić pohvalila autoričinu energiju i otvorenost.

Iako živimo 'u vremenu u kojemu je teatar u zapećku', kako je rekla Gotovac, promocija njene knjige pokazala je da s Mani Gotovac uvijek ide i dašak teatra, koji je sposoban biti u centru svačije pažnje.