fraktura

'Živeći s Caligulom': Knjiga koja hrvatskoj književnosti vraća Gorana Babića

01.12.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Zbirka pjesama 'Živeći s Caligulom' kultnog hrvatskog pjesnika Gorana Babića, objavljena u nakladničkoj kući Fraktura, jedna je od književnih svečanosti godine

Izbor više od sto pjesama, koji je priredio i za njega napisao pogovor pjesnik Sanjin Sorel, domaćoj književnosti vraća lucidan i samouvjereni pjesnički glas, nepravedno zaboravljen više od tri desetljeća.

Goran Babić pojavio se u domaćoj književnosti šezdesetih godina kao sjajan pjesnik, te osnivač i urednik izdavaštva Centra za društvene djelatnosti omladine. U novinama za kulturu i umjetnost Oko djelovao je kao urednik, bridak polemičar i esejist. Godine 1991. iz političkih razloga preselio je iz Zagreba u Beograd u kojemu živi i piše i danas vitalnošću neumornog kroničara našeg doba. Zbog iznimnog pjesničkog dara, ali i glasnog antifašizma, Goran Babić pripada najznačajnijim akterima kulturne scene regije.

Na stranicama zbirke Živeći s Caligulom upoznajemo velike teme pjesnikovog stvaralaštva: zavičaj i povijest, identitet i egzil. Ispisane prkosnim jezikom, ekspresivnim stilom snažne imaginacije, pjesme iz starijih knjiga poput Ostale otvorene igre (1969.) i Krabulja (1970.), ali i novijih zbirki pjesama poput Srča, nešto slično ogledalu (1996.), predstavljaju presjek poezije koja u Frakturinu izdanju dobiva novo, veliko i važno mjesto u hrvatskoj književnosti.

Autor stihova kuća mi je propala u provaliju / i sad živim s glavom na nakovnju / jer ja sam prošao kroz pakao / i rekao mu NE! to je mjesto odavno zaslužio. Goran Babić je pjesnik čiji su antologijski stihovi oblikovali generacije, a knjiga izabranih pjesma Živeći s Caligulom vraća ga hrvatskim čitateljima na najbolji mogući način.