do 3. prosinca

Dokukino KIC donosi filmove koji propituju umjetnu inteligenciju

01.12.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Dokukino KIC u okviru novog ciklusa dokumentaraca, koji se trenutačno odvija, istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije, kao i potencijal virtualnih svjetova u oblikovanju priča

Prvi je na redu politički triler 'ihuman' Tonje Hessen Schei koja razgovara s najsjajnijim umovima u industriji umjetne inteligencije kako bi otkrila kako ta nevidljiva revolucija, ili 'digitalna nuklearna bomba', mijenja naše živote, misli, društvo i budućnost.

Nakon projekcije održat će se razgovor o neslućenim mogućnostima, ali i tamnoj strani umjetne inteligencije uz poseban fokus na njezin utjecaj na svijet umjetnosti, najavljeno je.

U razgovoru će sudjelovati docent na Odsjeku za psihologiju FFZG-a, dizajner videoigara i 2D/3D umjetnik Blaž Rebernjak i kustos Feđa Gavrilović te kao moderator filmski kritičar i povjesničar Silvestar Mileta.

Na programu u petak i subotu slijedi dobitnik posebnog priznanja žirija na ovogodišnjem izdanju Subversive Film Festivala, gejmerski dokumentarac o virtualizaciji naših života i simulacijskim čarima multiverzuma, 'Knit’s Island' koji potpisuju Ekiem Barbier, Guilhem Causse i Quentin L’helgoualc’h.

Film vodi gledatelje na virtualni otok u bespuću interneta na kojem gejmeri-redatelji konstruiraju dokumentarac koristeći se tehnikama karakterističnima za direktni film.

Prije tog uratka prikazat će se njemački dokumentarac koji daje zanimljiv pogled na robotsko-ljudske odnose, 'Hi, A.I.' Ise Willinger.

Za nedjelju je najavljeno 'Bijelo na bijelom' Viere Čákanyove, videoputovanje na kojem redateljici društvo pravi umjetna inteligencija s kojom raspravlja o filmu i životu.

Film se prikazuje u suradnji s KineDokom, a nakon projekcije održat će se online razgovor s redateljicom koji će voditi filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

Ciklus će zatvoriti provokativan film legendarnog Wernera Herzoga, 'Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta', koji postavlja pitanje što sanja internet uz priču o virtualnom univerzumu od njegovih početaka.

Izvor: Društvene mreže