vremeplov kroz dva desetljeća

'Žive slike' Muzeja grada Zagreba u online izdanju

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 12.02.2021 13:24
  • Objavljeno 12.02.2021 u 13:24
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tradicionalna priredba "Žive slike", koju Muzej grada Zagreba organizira u predfašničkom vikendu, zbog epidemiološke situacije, ove će se godine moći gledati online na webu, facebooku i Youtube kanalu MGZ-a, priopćio je Muzej.

Koristeći razne profesionalne i amaterske video-snimke te snimke priloga o "Živim slikama" s HRT-a, Muzej grada Zagreba je načinio videokolaž, vremeplov kroz protekla dva desetljeća projekta, od njegovih početaka do danas.

Kralj Bela IV., kaptolski pisar, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, operna diva Milka Trnina, ban Jelačić sa suprugom Sofijom, slikarica Nasta Rojc, subreta u kabareu Micika Žličar, prva kondukterka Paula Landsky, gradski stražar, prodavačica u robnoj kući Kästner & Öhler (kasnije NA-MA) i brijač Većeslav Librić neki su od brojnih likova na koje ćemo vas podsjetiti ovogodišnjim, online izdanjem Živih slika, izvijestili su iz MGZ-a.

Prve "Žive slike" u Muzeju grada Zagreba organizirane su 2000., po uzoru na slično događanje krajem 19. stoljeća u Zagrebu, a najpoznatije su bile u palači obitelji Vranizcany.

Djelatnici Muzeja grada Zagreba i prijatelji Muzeja svake se godine kostimiraju u likove iz prošlosti, te posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijesti grada i vremenu u kojem su živjeli.