DRUGI DAN FESTIVALA

ZFF: Izbor filmova s europskih festivala u programu 'Festivali pod reflektorom'

08.11.2019 u 20:03

Bionic
Reading

Za popratni program 'Festivali pod reflektorom' programski urednici važnih europskih festivala za Zagreb Film Festival tradicionalno odabiru filmove sa svojih zadnjih izdanja, a ove godine predstavljaju se festivali iz Venecije, Sarajeva, Splita, Locarna i Sofije

S Festivala mediteranskog filma - mali, topli i kvalitetni uratci

Program otvara u petak Festival mediteranskog filma Split, odnosno Kino Mediteran, koji već peti put gostuje na ZFF-u, s filmovima za taj festival prepoznatljivog 'potpisa' - malim, toplim, ozbiljnim i kvalitetnim uratcima.

'Upravo su takvi naslovi spona koja nas veže sa ZFF-om i na temelju koje se razvilo partnerstvo koje našoj publici na jugu donosi naslove sa ZFF-a, a vama dio naših programa', ustvrdio je Alen Munitić, direktor splitskog festivala u najavi programa.

Prikazat će film 'Čudo Sargaškog mora' Syllasa Tzoumerkasa, smješten u malo mjesto na zapadu Grčke, gdje žive i dvije usamljene žene koje žude za odlaskom.

Nekoć ambiciozna policajka Elisabeth bila je prisiljena preseliti se iz Atene i sada proživljava dane u mamurluku, a Rita je tiha i tajanstvena sestra lokalnog pjevača, zaposlena u mrijestilištu jegulja. Njihovi se životi isprepletu nakon što lokalnu zajednicu potrese jedna iznenadna smrt.

Sa splitskog festivala dolazi i film 'Koko-di Koko-da' filmskog i likovnog umjetnika Johannesa Nyholma, koji se opisuje kao 'turobna horor-bajka' o bračnom paru koji nakon teške tragedije odlazi na kampiranje, gdje susreću sablasnog cirkusanta odjevenog u bijelo i njegovu pratnju, koji ih ubrzo počinju mučiti.

Festival iz Locarna donosi budućnosti filma

Po riječima Mathilde Henrot, selektorice Filmskog festivala u Locarnu, jedna od najvažnijih misija tog festivala je promišljati o budućnosti filma, zbog čega su u stalnoj potrazi za novim i odvažnim umjetničkim perspektivama, kako mladih autora u usponu, tako i već etabliranih.

Stoga su za svoje zagrebačko predstavljanje odabrali 'istinski hrabar i provokativan' debitantski film mlade bugarske redateljice Ralitze Petrove, te najnoviji kratki film uvijek inovativnog i provokativnog Yorgosa Lanthimosa.

Lanthimos, poznat po osebujnom stilu i apsurdu, u filmu 'Nimic' vraća se kratkoj formi intrigantnim trilerom s Mattom Dillonom u glavnoj ulozi. Film je to o profesionalnom čelistu koji u metrou doživljava susret koji ostavlja dugotrajne posljedice na njegov život.

Film 'Bezbožnica' Ralitze Petrove, prati ženu koja živi u zabačenom gradu u Bugarskoj gdje radi kao njegovateljica starijih, dok na crnom tržištu prodaje osobne iskaznice svojih pacijenata kako bi mogla uzdržavati svoju nezaposlenu majku i nastaviti svoju ovisnost o morfiju.

Redateljica živi i radi na relaciji između Engleske, Bugarske i Francuske, filmovi su joj osvojili priznanja na festivalima u Cannesu, Berlinu i Torontu, a za "Bezbožnicu" je u Locarnu osvojila niz nagrada, uključujući one za najbolji film, glumicu te kritičara za najbolju režiju.

Sarajevo film festival predstavlja svoj program kratkometražni film

Sarajevo Film Festival predstavlja svoj program kratkometražnog filma, radove nastale tijekom protekle godine u Bosni i Hercegovini, a koji su prikazani u nekoliko selekcija ovogodišnjeg festivala.

Iz glavnog natjecateljskog programa kratkometražnog filma predstavljaju se kratki igrani film 'Jam' Albana Ukaja, koji tematizira pitanje ratnih zločina i odnosa društva prema njima iz današnje perspektive, te animirani film 'Prirodni odabir' animatorice Alete Rajič na slojevit i svjež način istražuje temu drugog i drugačijeg.

Ostala tri filma nagrađena su u selekciji programa BH Film, u konkurenciji za Najbolji bosansko-hercegovački studentski film 2019. - "Kostakurta (Bajka o Satankrajini)" Saše Karanovića i "Nisam ovdje" Sare Radusinović s Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, te film "Nit’ je vedro nit’ oblačno" Anvara Nijemčevića nastao u sklopu Sarajevske filmske akademije.

Premijere s Venecijanskog filmskog festivala i kratkometražna konkurencija s MFF-a u Sofiji

U programu 'Festivali pod reflektorom' će se prikazati i filmovi koji su imali premijere na 76. izdanju Venecijanskog filmskog festivala, u natjecateljskom programu Orizzonti Corti u Veneciji, sa spektrom raznih žanrova iz cijelog svijeta.

'Iako je selekcija brojčano malena u odnosu na ostatak festivala koji je tijekom povijesti primarno bio posvećen dugometražnim ostvarenjima afirmiranih autora, u programu Orizzonti Corti predstavljamo one redatelje koji u sebi nose potencijal velikih filmskih majstora', ustvrdio je Enrico Vannucci, selektor programa kratkometražnog filma Horizonti.

Prikazat će se filmovi 'Darling' Saima Sadiqa, koji istražuje pojmove muževnosti i ženstvenosti u okviru plesne supkulture te "Sh_t Happens" Michaele Mihályi i Davida Štumpfa, o čudnom svijetu punom neočekivanih slučajnosti.

Tu su i 'Delphine' redateljice Chloé Robichaud, oda djetinjstvu koja britko propituje kompleksnu društvenu dinamiku moći, roda i identiteta, 'Južnjačka groznica' Thomasa Woodroffea, smješten u čileanske planine i 'Nakon dva sata prošlo je deset minuta' Steffena Goldkampa o svakodnevici popravnog doma za maloljetnike.

Kao posljednji u programu, 16. studenog, predstavlja se Međunarodni filmski festival u Sofiji također s izborom iz ovogodišnje kratkometražne konkurencije, filmovima 'Nakon škole' Grigora Antonova, 'Bicikl' Chrisa Zaharieva, 'Ruže u noći' Pencha Kuncheva, 'Brak' Slave Doytcheve i 'Jesam te!' Stefani Doytchinove.