KNJIŽEVNA NAGRADA COSTA

Žene pobjednice u svih pet kategorija

  • Autor: tportal.hr/ Hina
  • Zadnja izmjena 03.01.2013 16:06
  • Objavljeno 03.01.2013 u 15:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prvi put u povijesti književne nagrade Costa u svih pet kategorija pobjednice su žene, a u kategoriji književne biografije nagrada je prvi put dodijeljena stripu, objavljeno je na internetskim stranicama književne nagrade Costa

Najboljim romanom u 2012. proglašen je 'Bring up the Bodies' Hilary Mantel za koji je žiri ocijenio da je 'jednostavno najbolji roman godine'. Za to je djelo Hilary Mantel prošle godine dobila i nagradu Man Booker te tako postala jedinim autorom koji je za isto djelo dobio i nagradu Costa i Man Booker. Riječ je o nastavku njezina hvaljenoga povijesnog romana 'Wolf Hall' o Thomasu Cromwellu, glavnom savjetniku kralja Henrika VIII.

Nagrada Costa za najbolji debitantski roman pripala je novinarki i kritičarki Francesci Segal za roman 'The Innocents' smješten u židovsku zajednicu sjeverozapadnoga Londona. Riječ je, po ocjeni žirija, o 'savršenoj minijaturi svijeta koji prikazuje, toliko da je teško povjerovati kako je ovaj pronicljiv, duhovit roman autoričin prvijenac'.

ostale fotografije

ostale fotografije

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Dotter of her Father's Eyes'

Najboljim biografskim djelom proglašen je strip 'Dotter of her Father's Eyes' bračnoga para Mary i Bryana Talbota, koji je tako postao prvi strip u povijesti koji je osvojio nagradu Costa. Riječ je o biografiji kćeri Jamesa Joycea isprepletenoj s autoričinim sjećanjima na njezin buran odnos s ocem, Jamesom S. Athertonom, vrsnim poznavateljem Joyceova djela. Ocijenivši knjigu 'pravim draguljem' žiri je u obrazloženju napisao kako ova dvostruka biografija 'nevjerojatno uspješno povezuje književnost i likovni izraz'.

Najboljim poetskim ostvarenjem proglašena je zbirka Kathleen Jamie 'The Overhaul' koja je sudački žiri, kako su napisali, 'raznijela silinom svoje jednostavnosti'.

Roman 'Maggot Moon', priča o dvojici prijatelja, Sally Gardner proglašena je najboljom dječjom knjigom za koju je žiri napisao da je 'veličanstvena knjiga' i doista izvrstan roman.

Ove je godine za nagrade koje se dodjeljuju piscima koji žive i rade u Velikoj Britaniji i Irskoj, stiglo 550 prijava, a ocjenjivali su ih žiriji u kojima su, među ostalima, bili pisac i komičar Mark Watson, književnici Wendy Holden, Marcus Sedgwick i Matt Whyman, glumica i televizijska novinarka Janet Ellis, romanopisac i glavni urednik časopisa 'Red Magazine' Sam Baker, pjesnik Daljit Nagra, te književnik i biograf D.J. Taylor

Književna nagrada Costa jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada koja se dodjeljuje u pet kategorija - za roman, debitantski roman, biografiju, poeziju i dječju knjigu. Te knjige zatim ulaze u uži izbor za knjigu godine koja će biti proglašena na svečanoj dodjeli nagrada 29. siječnja. Tada će ujedno biti proglašen i dobitnik ove godine uvedene nagrade za pripovijetku Costa Short Story Award, kojoj glasove daje publika.

Ove je godine za nagradu prijavljeno ukupno 550 djela. Pobjednici u pet kategorija dobit će novčanu nagradu u visini pet tisuća funta, a autor knjige godine dobit će još 30 tisuća funta.

Nagrada je pokrenuta 1971. kao književna nagrada Whitbread, a 2006. sponzorstvo je preuzeo lanac Costa Coffee.

Po prognozama za titulu knjige godine, koja je uvedena 1985., ove su godine najveći kandidati roman Hilary Mantel 'Bring up the Bodies' i biografski strip 'Dotter of her Father's Eyes' Mary i Bryana Talbota.

Knjigom godine 2011. proglašen je roman Andrewa Millera, a dosad je knjigom godine deset puta proglašen roman, sedam puta zbirka poezije, pet puta biografsko djelo, četiri puta debitantski roman. Samo jedanput knjigom godine proglašena je dječja knjiga - 'Jantarni dalekozor' Philipa Pullmana

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!