REAKCIJA NA INTERVJU

Željka Markić: Nisam htjela zabraniti roman Kristiana Novaka

03.02.2017 u 14:42

Bionic
Reading

Reagirajući na tportalov intervju s kazališnom redateljicom Dorom Ruždjak Podolski, koja priprema predstavu prema romanu 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka, Željka Markić iz udruge U ime obitelji zahtijeva ispravak informacije za koju navodi da je neistinita

U povodu pripreme kazališne predstave 'Črna mati zemla' u Zagrebačkom kazalištu mladih, koju režira Dora Ruždjak Podolski prema istoimenom nagrađivanom romanu Kristiana Novaka, na tportalu je objavljen intervju s redateljicom naslovljen: Otkrivamo kako će izgledati 'Črna mati zemla' koju je Željka Markić htjela zabraniti.

U povodu tog intervjua reagirala je Željka Markić iz inicijative U ime obitelji, a njezin zahtjev za ispravak informacije, poslan preko Odvjetničkog društva Planinić i partneri j.t.d. iz Zagreba, prenosimo u cijelosti:

Dana 1. veljače 2017. godine na internetskom portalu tportal.hr objavljen je članak pod naslovom: 'Otkrivamo kako će izgledati 'Črna mati zemla' koju je Željka Markić htjela zabraniti' autorice Nine Ožegović, u kojem su iznesene sljedeće neistinite informacije o dr. Željki Markić:

'Otkrivamo kako će izgledati 'Črna mati zemla' koju je Željka Markić htjela zabraniti' 'Redateljica u razgovoru za tportal otkriva kako će izgledati predstava koju radi po romanu što ga je Željka Markić iz inicijative U ime obitelji htjela izbaciti iz danas više nevažeće kurikularne reforme Borisa Jokića.'

Citiranim tvrdnjama povrijeđena su prava dr. Željke Markić jer su iste neistinite u cijelosti te usmjerene isključivo nanošenju štete i difamiranju dr. Željke Markić.

Podnositeljica zahtjeva ovime, putem svog punomoćnika, ispravlja gore citirane neistinite informacije i očituje se kako slijedi:

Neistinita je tvrdnja da je dr. Željka Markić htjela zabraniti knjigu 'Črna mati zemla' te da je istu knjigu htjela izbaciti iz kurikularne reforme. Dr. Željka Markić nikada nije izjavila niti na bilo koji način očitovala želju za zabranom gore navedene knjige.

Udruga U ime obitelji, čija je dr. Željka Markić predsjednica, predmetnu knjigu je spominjala u sklopu stručne rasprave vezane za Nacrt prijedloga kurikuluma Hrvatskog jezika. U stručnoj raspravi Udruga U ime obitelji je predstavila primjedbe i prijedloge na Nacrt predmetnog kurikuluma, a koje su sastavili stručnjaci s područja hrvatskog jezika.

Evidentno je da tvrdnje koje su iznesene u predmetnom članku nisu istinite niti su potkrijepljene bilo kakvim činjenicama, te je vidljiva očita namjera nanošenju štete časti, ugledu i dostojanstvu dr. Željke Markić.