SUKOB U ŠIBENIKU

Hrastovac Zekanović napao festival FALIŠ zbog 'zvijezde i kokarde', organizatori mu žestoko odgovorili

04.09.2018 u 11:03

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović sazvao je 4. rujna u 11 sati konferenciju za novinare povodom sutrašnjeg otvaranja još jednog Festivala alternative i ljevice u Šibeniku FALIŠ na kojoj će, prema najavi, govoriti o organizaciji i financiranju festivala. Udruga FALIŠ svojim se priopćenjem oglasila i prije Zekanovićevog javnog istupa, tvrdeći da Hrastov zastupnik već danima poluistinama pokušava diskreditirati jednog od njihovih gostiju, mitropolita Porfirija Perića čime neizravno poziva na nasilje i protiv njega, ali i drugih festivalskih sudionika te same publike

Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović poziv medijima odaslao je 3. rujna, pod naslovom 'Promocija ljevice, crvene zvijezde, kokarde, radničke fronte financirana javnim novcem' te u njemu pojasnio kako će govoriti o organizaciji i financiranju festivala. Konferenciju je, inače, sazvao u 11 sati na trgu Ivana Pavla II., odnosno u Maloj loži, tradicionalnom mjestu održavanja FALIŠ-a.

Festivalska udruga se svojim priopćenjem javila u utorak ujutro, prije nego je Zekanović javno istupio, navodeći kako 'nemaju namjeru čekati' da čuju što on ima za reći jer znaju da 'nema ništa vrijedno pažnje', ali da javnost, publiku, sponzore i donatore žele 'upozoriti na posljedice još jedne Zekanovićeve manipulacije FALIŠ-em i, naravno, svetim činjenicama'.

Već danima, navode FALIŠ-evci u priopćenju, Zekanović pokušava diskreditirati jednog od gostiju festivala, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirija Perića, prikazujući ga kao četnika, 'nudeći novinskim redakcijama jednu, osam godinu staru video-snimku'.

Mitropolit, dodaju, na šestom izdanju FALIŠ-a gostuje 6. rujna, na okruglom stolu 'Bog na razmeđi vjere i ideologije', a 'poluistinama skloni Zekanović uporno izostavlja ime drugog sudionika istog programa, ono fra Ante Vučkovića – bivšeg dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i aktualnog predsjednika Franjevačkog instituta za kulturu mira'.

Vezano za snimku na kojoj se pjeva o četničkom ratnom zločincu Momčilu Đujiću, iz FALIŠ-a poručuju da 'nitko, naravno, ne spori' da se na njoj nalazi i Porfirije Perić, ali da je to kako se tu našao i što je točno radio pojasnio za Večernji list u proljeće 2015.

'Prije pet godina bio sam gost u Chicagu, u Istočnoameričkoj eparhiji, imao sam seriju duhovnih predavanja i baš sam se u tome američkom kontekstu trudio govoriti kršćanskije i duhovnije nego inače. Nakon liturgije bio je ručak i zabava, rekao sam ocu Voji Bilbiji da otpjeva 'našu pjesmu', misleći na 'Tamo daleko'. On je počeo pjevati pjesmu koju i ne znam i nekako sam pjevušio za njima, malo iznenađen što nije zapjevao onu koju sam mislio, pa sam u jednom trenutku i zašutio – objasnio je mitropolit Porfirije, a kada smo i sami pogledali snimku, uvjerili smo se u to, a posebno da je zašutio kada se pjevalo o 'kokardi vojvode Đujića'', navode FALIŠ-evci i dodaju da dijeljenjem nekoliko godina stare i objašnjene snimke, te prešućivanjem činjenice da će, zajedno sa zagrebačko-ljubljanskim mitropolitom na FALIŠ-u biti i fra Ante Vučković, Zekanović, 'osim što manipulira javnošću, neizravno poziva na nasilje protiv mitropolita Perića, ali i fra Vučkovića, moderatora Zorana Grozdanova, te građane Šibenika koji prate FALIŠ'.

'Ukoliko do nečega sličnoga dođe, mi ćemo izravnim krivcem smatrati upravo Hrvoja Zekanovića', poručili su u priopćenju i dodali kako spomenuti zastupnik, sigurni su, 'nema problema s mitropolitom Perićem, već s time što je FALIŠ masovno posjećeni događaj'.

'Njime se pokazuje kako je u suvremenoj Republici Hrvatkoj moguća jednako suvremena ljevica, oslobođena svih jugoslavenskih resentimana i svakog kulta ličnosti, spremna za dijalog i suradnju s vjernicima, vjerskim dostojanstvenicima i svima koji razumiju dva temeljna načela: da je antifašizam pitanje kućnog odgoja, a solidarnost dokaz napretka ljudskog roda', kažu iz FALIŠ-a, a bez ispravki prilažu i Zekanovićevu poruku moderatoru dijela festivalskog teološkog programa, spomenutom Zoranu Grozdanovu.

'Ovaj vaš okrugli stol je tek s ovimmojim osvrtom dobio na važnosti, inače bi bio neprimijećen kao i oni proteklih godina. Vama bi savjetovao ako ste stvarno teolog da pitate gosta što misli o četničkom fašizmu. Međureligijski dijalog, ekumenizam i Fališ jednostavno to ne ide zajedno. Neka se jednostavno nazovu New age SFRJ festival i ne trebaju se skrivati. PS. Svi znaju da im FALI'.

  • +16
Hrvoje Zekanović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Hrvoje Zekanović očito ne može oprostiti gradu u koji se zaklinje onih samo 1.456 ili 8,17 posto glasova – koliko je dobio u pokušaju da postane gradonačelnik. Zbog toga je, prema svemu sudeći, spreman na verbalne akrobacije, poluistine i neistine čija je moguća posljedica ugrožavanje sigurnosti građana, sudionika programa i uglednog gosta FALIŠ-a i Šibenika, najutjecajnijeg europskog teologa Jürgena Moltmanna', poručili su iz FALIŠ-a, a o financiranju festivala javnim novcem rekli su da 'zbilja nema smisla razgovarati s nekim tko uživa u saborskoj plaći, dok ga čeka mjesto u javnom sektoru gdje je radio prije nego što je milošću HDZ-a Hrvatski sabor vidio uživo'.

FALIŠ se u svome šestom izdanju održava od 5. do 7. rujna i bavi se turizmom te posljedicama utrke za profitom po javno dobro. Među gostima, pored spomenutih Perića i Vučkovića te autora kapitalnog djela 'Raspeti Bog', teologa Jürgena Moltmanna, su i povjesničar Jože Pirjevec, autor knjige 'Tito i drugovi', zatim osnivačica tvrtke Planet4People i UN-ova ekspertica Erika Harms, filozof Žarko Paić i bosanskohercegovački fotograf s pariškom adresom Milomir Kovačević Strašni koji predstavlja fotografski serijal o Golom otoku.

Zekanović na konferenciji prozvao mitropolita

U međuvremenu, Hrvoje Zekanović održao je konferenciju na temu FALIŠ-a i na njoj za mitropolita rekao da je 'čovjek koji je prije par godina od početka do kraja u kamere bez zamuckivanja otpjevao odu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću nakon čega se nemušto opravdavao da je samo otvarao usta'.

'Nitko nema ništa protiv pravoslavnih crkvenih velikodostojnika, međutim ne bi li bilo logično da se on koji propovijeda ljubav Božju ispriča zbog veličanja zločinaca koji su pod kokardom klali sve što su stigli?!', pitao je Zekanović koji je na Facebooku konferenciju prenosio uživo.

Krajem kolovoza sazvao je još jednu konferenciju, ali u vezi drugog šibenskog festivala, Changera. Smetalo mu je što na njemu jedno od predavanja, nazvano 'Tehnologija politike', drži Budimir Lončar, nekadašnji savjetnik za vanjsku politiku bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića. To je 'čovjek koji je obnašao najviše funkcije u tijelima totalitarističke, komunističke Jugoslavije, koji je radio u službama sigurnosti, a to je, svi znamo, i jedan čovjek koji je poznat po tome što je bio jedan od najvećih protivnika hrvatske samostalnosti', rekao je Zekanović na konferenciji i upozorio da je neprihvatljivo da se na taj način troši proračunski novac.