'novi vjetrovi'

Završeno 23. izdanje Festivala europske kratke priče

10.06.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Razgovorom s jednim od najčitanijih hrvatskih prozaista Zoranom Ferićem te akustičnim koncertom Antuna Idema u nedjelju navečer zatvoreno je 23. izdanje Festivala europske kratke priče (FEKP), koje se od 5. do 9. lipnja održalo u Zagrebu i Zadru uz temu 'Novi vjetrovi'

Empatija je više prisutna u književnosti danas nego što je bila prije, a književna kritika počiva na polarizaciji društva, zamijetio je Zoran Ferić u razgovoru s moderatoricom Koranom Svilar, imajući na umu temu festivala.

'Kako se to razvijalo pratio sam kroz priče i teme onih koji su dolazili na moje radionice. Bilo je sve više čovjekoljublja, koje je postalo važnije od kritike i ismijavanja, u čemu se ja baš ne snalazim, meni je to ismijavanje bilo drago, iako su i mene ismijavali', poručio je Ferić, istaknuvši da 'stara kritička proza ima utemeljenje u polarizaciji društva, ono što se i inače u Europi događa, jačanje desnice i strašna borba protiv tradicionalnoga'.

'To je poprište borbe i sukoba i nečega što književnost može itekako dobro odraditi', smatra.

Ferić je, pročitavši priču Viki, najavio da će objaviti novu zbirku priča 'Spiderman'. U središtu priče je Viktorija, žena koja nakon operacije dolazi u stan svoje prijateljice i njezina muža te im nakon pića u bazenu ispriča priču. 'Zbirka se zove se po zadnjoj priči, sastavljenoj od 6 do 7 manjih, koje se sve događaju u malome obiteljskome vrtnome bazenu, uz puno alkohola', rekao je Ferić.

Zoran Ferić, rođen 1961., od 1994. radi kao profesor hrvatskoga u 18. gimnaziji u Zagrebu. Jedan je od najčitanijih suvremenih hrvatskih prozaika, koji objavljuje u časopisima i novinama od 1987. Za svoj je rad primio brojne nagrade, uključujući i 'Kiklopa' za prozno djelo godine 2012. za roman 'Kalendar Maja' objavljen u izdanju Profila.

Antun Idem, zagrebački glazbenik, gitarist, trombonist i pjevač, pravoga prezimena Aleksa, rekao je u razgovoru s novim umjetničkim direktorom FEKP-a Andrijom Škarom kako razmišlja o tome da svoje pjesme pretvori u kraće prozne priče, te da planira i zbirku poezije.

'Novogodišnja mi je odluka napisati zbirku pjesama koju neću uglazbiti. Nemam još takvoga iskustva, pa kombiniram', kazao je.

Nakon razgovora sa Škarom, odsvirao je nekoliko svojih autorskih pjesama. Osim solo projekta IDEM, Aleksa je član skupina Trophy Jump i Porto Morto, koje su dio JeboTon kolektiva i izdavačke kuće.

Andrija Škare poziciju programskoga i umjetničkoga direktora naslijedio od osnivača Festivala Romana Simića, a za Hinu je rekao da se u toj ulozi dobro snašao.

'Roman je festival postavio i vodio ga više od 20 godina. Iako mi je to s jedne strane nova uloga, s druge strane i nije toliko jer sam bio uključen u organizaciju festivala već više od 10 godina, i kao autor i kao moderator i član programskoga tima', rekao je Škare dodavši da je ovo drukčija pozicija te kako misli da ćemo 'nastaviti ono dobro što je Roman dosad dobro radio'.

Prilikom zatvaranja održali su se i razgovori s autorom 'Iračkoga Krista" Hassanom Blasimom, Lidijom Deduš, autoricom knjige 'ja se zovem lidija deduš' objavljene u Frakturi, i pjesnikinjom i prozaisticom Lucom Kozinom.