MEĐUNARODNI FESTIVAL

Završen do sada najveći i najdulji Dan D

17.06.2013 u 10:16

Bionic
Reading

Opuštenim nedjeljnim programom i besplatnim ulazom za sve posjetitelje, završio je 4. međunarodni festival dizajna Dan D

Ovogodišnji festival obilježilo je niz novosti. Dužina trajanja samog festivala (kroz uvodni 'Satelitski program') produljena je na čitav tjedan, a nakon tri godine održavanja u zagrebačkoj Klaonici glavna festivalska događanja preselila su se u impresivne prostore TŽV Gredelj.

Čak 5.000 posjetitelja od petka do nedjelje prodefiliralo je kroz prostor nekadašnjih tvorničkih postrojenja Gredelj, posjetivši brojne izložbe, predavanja, diskusije, okrugle stolove, radionice, modne revije, program za djecu te popratna događanja, kao i nezaobilazni zabavni program festivala.

Nadamo se da će uspješnost scenarija Dana D, koji je na tri dana vikend programa festivala prostore Gredelja prepunio različitim sadržajima i velikim brojem sudionika, izlagača, posjetitelja, aktera kreativnih industrija i ostalih ljubitelja dizajna i festivala, za budućnost poslužiti kao predložak da Zagrebu i zagrebačkoj kreativnoj sceni neophodno treba ovakav prostor koji će kroz znatno češći ritam udomljavati projekte iz sfera kulture i umjetnosti.

Izložbena okosnica festivala Dan D i ove je godine bila D-izložba, koncept koji predstavlja na natječaju odabrane radove autora iz regije mlađih od 35 godina. Između četrdesetak autora i autorskih grupa iz Hrvatske i regije, koji su se predstavili na D-izložbi, međunarodni žiri je izabrao najbolje pohvalivši njihovu povezanost s temom festivala 'Dizajn i grad' i mogućnost prilagodbe njihovih koncepata na neke druge (svjetske gradove).

Prodajno-izložbeni koncept D-marketa ponovno je okupio najzanimljivija imena malih hrvatskih dizajn brendova na čijim su štandovima posjetitelji mogli kupiti dizajnerske predmete i modne detalje.

Očekivano veliki interes publike potaknula je izložba D-industrija, koja je kroz priče i izloške tri domaća brenda profiliranih tvrtki (Kvadra, Element i Regeneracija) te bosansko-hercegovački Artisan (za koji dizajnira i nekoliko hrvatskih dizajnera) predstavila impresivnu plejadu suvremenog i komercijalno već uspješnog domaćeg produkt dizajna čija inovativnost, oblikovna izvrsnost, vrhunac obrade te tržišna uspješnost pozicioniranju hrvatski produkt dizajn u korak sa suvremenim svjetskim.

Ostali izložbeni program podrazumijevao je niz gostujućih, regionalnih i studentskih izložbi, site-specific instalacija te izložbenih koncepata direktno povezanih s temom festivala 'Dizajn i grad', a veliki interes publike privukla je i nova izložba HDD-a 'Hungry Designers', koja je u svom prvom 'prototipskom' izdanju pokazala dizajnerska promišljanja hrane, produkata za pripremu hrane i scenarija povezanih s hranom, kao autentičnih gastronomsko turističkih potencijala.

Diskurzivni program festivala donio je zbilja impresivan broj izlaganja gostiju predavača te razgovora i debata niza stručnjaka, koji su potaknuli i diskutirali brojna aktualna pitanja i teme; povezanosti dizajna i poduzetništva, važnosti dizajnerske i likovne edukacije u obrazovanju djece, mladih i studenata, predstavili svijetle primjere Kreativnih industrija iz Europe te problematizirali ulogu dizajna i umjetnosti u kontekstu grada.

Na kraju tradicionalno najposjećenijeg dana festivala – subote, veliki broj posjetitelja koji su kroz dan dolazili na festival, gledali izložbe i sudjelovali u programu navečer su se zajedno zabavili na Terraneo D-partyju. Posjećenost lokacije TŽV Gredelj te produženi boravak posjetitelja i izvan vremena održavanja izložbi, u opuštenom karakteru na livadi između dvaju tvorničkih hangara, nije izostala ni ostalih dana.

Sljedeće izdanje Dana D čeka nas u lipnju 2014. godine.