PROPUST

Zašto su legionari Mirjane Sanader pali u zaborav?

Bionic
Reading

Unatoč najavama kako je riječ o projektu koji će preporoditi hrvatsku arheologiju, istraživanje Rimskih vojnih logora u Hrvatskoj pod vodstvom Mirjana Sanader unatoč sjajnim preliminarnim rezultatima prekinuto je i bačeno u zaborav, piše Slobodna Dalmacija

Iako su u istraživanjima u dolini Cetine trebali sudjelovati arheolozi s Instituta za arheologiju i antiku Sveučilišta u Birminghamu, te sa Sveučilišta u Ljubljani, nakon sjajnih preliminarnih rezultata 2004. ona su naprasno prekinuta, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što su pripadnici Sedme rimske legije, odnosno njihov logor u selu Gardunu kod Trilja, proglašeni arheološkom senzacijom, sve je polako palo u zaborav.

Ministarstvo kulture je za istraživanje Tilurija 2012. izdvojilo 70 tisuća kuna, a zasad nema pokazatelja da će proračun za 2013., donijeti veće promjene.

Materijalni iznos te štete je najmanje 40 milijuna kuna koje su u zadnjih deset godina trebale biti investirane u domaću arheologiju, a nisu zbog prilično nerazjašnjenih razloga.

Unatoč ugovoru sklopljenom s Britancima, ugovoru s IBM-om, serijalu o istraživanjima koja je najavio 'National Geographic' i rezultatima istraživanja koji su u svijetu odjeknuli kao senzacija, projekt je obustavljen. Vlast se promijenila, a kada su Britanci iskazali zanimanje da se u projektuključe i istraživanja u Gardunu, koja je provodila Mirjana Sanader,supruga tadašnjeg premijera Ive Sanadera, oduševljenje u Ministarstvukulture za projekt istraživanja Cetinskog polja naglo je splasnulo.

'Mislim da je bio problem u prezentaciji projekta. Postavljalo se pitanje oko zastupljenosti naših stručnjaka... Ali bilo je to davno, zaista se ne sjećam detalja. Uostalom, u Ministarstvu kulture bio sam kratko vrijeme', kazao je arheolog Krešimir Filipec za Slobodnu Dalmaciju, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra kulture Bože Biškupića za zaštitu spomenika kulture i kulturnu baštinu, a njegova je Uprava bila nadležna za mišljenje o tome je li sve u skladu s hrvatskim zakonima i pravilnicima.