ŠIPUŠ PRIHVATIO

Zašto je Snježana Banović dala ostavku ministru kulture

15.06.2015 u 15:50

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je poziv za predlaganje člana Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti jer je ostavku u Vijeću, ali i na mjesto predsjednice tog vijeća, dala redateljica i profesorica Snježana Banović

Javni poziv raspisan je 10. lipnja, a Snježana Banović ostavku je podnijela još krajem travnja ministru kulture Berislavu Šipušu. Tri je godine predsjedala Kulturnim vijećem koje je osnovano pri Ministarstvu kulture, a posao im je predlaganje ciljeva kulturne politike i mjera za njeno provođenje, predlaganje programa javnih potreba u kulturi te ostvarivanje utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost.

U izjavi za tportal Snježana Banović pojašnjava da je Vijeće redovito upozoravalo Upravu, bivšu ministricu Andreu ZlatarViolić i njezinu ekipu na kronične probleme u domaćoj kulturi: na neravnomjernost financiranja institucionalne i izvaninstitucionalne scene, lošu usklađenost pojedinih javnih kazališta i festivala s legislativom te na nedostatak planiranja i odlučivanja u skladu sa strukom.

'Više naših analiza pokazalo je da u stožernim kulturnim institucijama RH gotovo uopće nema želje za promjenom ustaljenog načina funkcioniranja, niti svijesti o potrebi o promjenama uslijed društvenih, političkih, ekonomskih i tehnoloških promjena koje se događaju oko nas. Kao predsjednica Vijeća pokušavala sam uspostaviti dijalog s pomoćnikom, zamjenikom i samom ministricom te apelirala na nužnost očuvanja sustava koji je potpuno urušen, između ostalog uslijed nedovoljnog strateškog i operativnog djelovanja samoga Ministarstva koje se prepustilo ad hoc kulturnoj politici stihije i interesnih skupina', izjavila je.

Podsjetila je da je na sastanku u veljači ove godine, mjesec dana prije odlaska Zlatar Violić s mjesta ministrice, u ime Vijeća ponovila da bi bilo nužno što skorije poduzeti radikalne promjene u sustavu financiranja i odlučivanja, no nije naišla na odobravanje. Tvrdi da je na mrežnoj stranici Ministarstva objavljen zapisnik s tog sastanka koji joj nije dan na potvrdu i koji ne održava pravo stanje održane rasprave.

'Zapisnici s naših sjednica i dalje su ostali tajnom, a analize koje smo slali u kabinet su postavljane izvan roka i na pomno skrivene mrežne stranice Ministarstva', navodi Banović među razlozima koji su presudili tome da podnese ostavku. Dodaje da takav netransparentan način rada smatra neprofesionalnim i nedopustivim.

'Iz prvih javnih nastupa aktualnog ministra nisam uspjela primijetiti bilo kakvu želju da se takvo stanje promijeni te sam mu stoga odmah poslije stupanja na dužnost ponudila ostavku, što je on promptno i prihvatio. Uzgred, nisam prva članica koja je otišla iz Vijeća, a iz sličnih je razloga odmah na početku djelovanja Vijeće napustio i Hrvoje Ivanković, njegov predsjednik prvih nekoliko mjeseci mandata Zlatar Violić', kaže Banović, zaključujući da je problematično to što se u godini u kojoj se dogodilo niz turbulentnih događanja, kriznih momenata te dubioznih odluka koje su posvjedočile sve težem funkcioniranju sustava kazališne umjetnosti u Republici Hrvatskoj nije tražio savjet Vijeća.