VLAHUŠIĆ I ORLIĆ:

'Zakon ćemo poštivati'

14.02.2014 u 10:53

Bionic
Reading

Zakon o obnovi spomeničke baštine grada Dubrovnika bio je tama sastanka predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića i gradonačelnika Andra Vlahušića

Poslije završetka sastanka gradonačelnik Vlahušić je novinarima izjavio kako je predsjednik Društva Denis Orlić iznio stav da će Društvo, kad svi elementi Zakona postanu ovršni, to i poštovati.

'Otvorili smo nekoliko pitanja koja su ovih dana bila u javnosti, a jedno od njih je i pitanje zaposlenika', kazao je Andro Vlahušić.

'Zatražit ćemo popis zaposlenika Društva koji će dobiti iste ili slične radne uvjete kakve su imali dosad, a na njima ostaje hoće li ih prihvatiti', naglasio je.

Kad je riječ o ulaznicama za gradske zidine, izrađivat će ih ista tvrtka kao i za Dubrovačke muzeje, koji će i naplaćivati ulaznice. Predstavnici tvrtke izrađivača idući tjedan dolaze u Dubrovnik radi uvođenja jedinstvenog sustava naplate za muzeje i zidine.

'Što se tiče novca na računu i dokumentacije Društva, reći ću vam svoj osobni stav. Zakon to nije izričito rekao, ali dokumentaciju koja se tiče obnove zidina i druge spomeničke baštine treba preuzeti Zavod za obnovu, a što se tiče dokumentacije koja govori izričito o radu Društva, ono nije zakonom ugašeno. Društvo nastavlja djelovati. Ima mogućnost trošenja sredstava za projekte koji su dosad napravljeni, ali o tome treba postići poseban dogovor', izjavio je gradonačelnik Vlahušić.

'Kada je Društvo upravljalo zidinama, Grad Dubrovnik je gubio 16 milijuna kuna jer je novac išao državi za poreze. Kad Dubrovački muzeji preuzmu upravljanje, novac će ostati Gradu, jer muzeji kao kulturna ustanova ne plaćaju porez. Na taj način Grad će imati više novca za kulturu, a Grad će uvesti novu stavku u kulturi - javne potrebe u kulturi za baštinu', kazao je Vlahušić.

Zavod za obnovu Dubrovnika će prema najavi gradonačelnika sa sadašnjih 13 povećati broj zaposlenih na 20, a zaposlenicima će se za 30 posto povećati plaće. Vlahušić je također kazao kako vjeruje da će prihodi od prodaje ulaznica za zidine, muzeje, žičare i autobuse Gradu Dubrovniku donijeti 150 milijuna kuna.

Kratak komentar sastanka Dubrovačkom vjesniku je dao i predsjednik DPDS-a Denis Orlić:

'Razgovarali smo o Zakonu koji stupa na snagu za osam dana. Rekao sam gradonačelniku da će Društvo prijatelja dubrovačke starine pokrenuti postupak radi ocjene ustavnosti Zakona. Naravno da ćemo Zakon u svakom slučaju poštovati, kao što smo i dosad poštovali sve zakone. Onog trenutka kad bilo koja odredba tog zakona postane ovršna, mi ćemo je ispuniti dobrovoljno', kazao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić.