tradicija

ZagrebDox: Prvi festivalski dan počinje besplatnim projekcijama

04.04.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Prvi dan ZagrebDoxa počinje besplatnim projekcijama u 15 sati u kinu Kaptol Boutique Cinema, što je već poznata tradicija tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji ove godine slavi svoj 18. rođendan

Među njima su kratkometražni filmovi iz programa Teen Dox "Voli me", "Yaren i sunce" i "Voda, vjetar, prašina, kruh" te iz međunarodne konkurencije, vijetnamski "Djeca magle" redateljice Diễm Hà Lệ o 12-godišnjakinji iz etničke manjine čije se žene udaju vrlo mlade te švedski "Julija i ja" Nine Hobert, o prijateljstvu redateljice sa švedsko-danskom umjetnicom.

U međunarodnoj konkurenciji je i omnibus "Godina vječne oluje", opisan kao ljubavno pismo filmu koje je diljem Amerike, Irana, Čilea, Kine i Tajlanda snimalo sedam istaknutih suvremenih filmskih autora

Tu je i prva projekcija programa Road Dox, poetičan film "Holgut" Liesbeth De Ceulaer, koji na neobičan način pristupa klimatskoj krizi te iz regionalne konkurencije "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam" Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova, čiji protagonisti dijele ljubav prema socijalističkim automobilima.

Stanje stvari donosi film "Mladi i uplašeni" Pettera Aaberga i Sverrea Kvammea te "Tisuću vatri" Saeeda Tajija Faroukyja te u istom terminu dva filma u međunarodnoj konkurenciji - kratki o vezama i ponorima djece i roditelja "Volim te, tata" Diane Cam Van Nguyen i film koji je otvorio festival, "Ljetne noći", uz razgovor s autorom Ohadoxm Milsteinom.

U regionalnoj konkurenciji će film "Kao bubreg u loju" koji istražuje život umirovljenika u The Villages, najvećoj američkoj umirovljeničkoj zajednici, predstaviti njegova autorica Valerie Blankenbyl.

Prikazat će se i pobjednik festivala DOK Leipzig, kineski film "Otac" Denga Weija, te iz konkurencije priča o zabranjenoj ljubavi "Noć nepoznanica" indijske redateljice Payal Kapadia.

Za večernji termin najavljeni su "Dive" koji će predstaviti autor Máté Kőrösi, "Riotsville, USA" Sierre Pettengill, "Moja bivša škola" u kojem Jono McLeod prati sudbinu svog nekadašnjeg školskog kolege, uz animirane dijelove i doprinos škotskog glumca Alana Cumminga.

Na programu je iz regionalne konkurencije film "Za mene si ti Ceaușescu" Sebastiana Mihăilescua, te iz međunarodne kratki o vučici s GPS-ogrlicom "Naya" Sebastiana Muldera i "Hobotnica" Karima Kassema o eksploziji u bejrutskoj luci.

Prvi festivalski dan završava projekcijama u 22 sata, uz filmove "Aya" Simona Coulibalyja Gillarda i "Kad smo bili nasilnici" Jaya Rosenblatta te iz međunarodne konkurencije "1970." Tomasza Wolskog, film s arhivskim materijalom o pobuni u Poljskoj te godine, ali iz perspektive ugnjetavača.