20 filmova u međunarodnoj konkurenciji

U nedjelju počinje ZagrebDox, u tjedan dana bit će prikazano čak 86 filmova

31.03.2022 u 19:56

Bionic
Reading

Filmom 'Ljetne noći' Ohada Milsteina u nedjelju, 3. travnja, u kinu Kaptol Boutique Cinema otvara se 18. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox

Film otvaranja dobio je nagradu za najbolji izraelski film na DocAvivu, kao "remek-djelo koje stvara nove standarde u dokumentarnom pripovijedanju".

To je jedan od 20 filmova međunarodne konkurencije koji se natječu za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat, koju će dobiti i jedan od njih sedamnaest u regionalnoj konkurenciji.

Izvor: Društvene mreže

Međunarodnim žirijem predsjeda redateljica Katarina Zrinka Matijević, kojoj je posvećena i Autorska večer, a odluku o najboljem filmu donijet će s Mihailom Gorobčukom i Daliborom Matanićem.

Uz Olgu Lucovnicovu, dobitnicom Velikog pečata za film "Moj ujak Tudor", u regionalnom žiriju su direktor Al Jazeera Mreže u Sarajevu Edhem Fočo te Sari Volanen, urednica na finskom TV kanalu Yle.

U žiriju za Mali pečat, nagradu autoru do 35 godina, su slovenski redatelj Rok Biček, te hrvatski autori Damir Markovina i Milan Trenc.

Film koji najbolje promiče ljudska prava dobit će nagradu Movies That Matter, o kojoj odlučuju redatelji Janko Baljak i Srđan Kovačević te filmska kritičarka Carmen Gray.

Zbog rata u rodnoj Ukrajini Irina Cilik nije mogla doći i bit će počasna članica žirija

Irina Cilik koja je tu nagradu prošle godine primila za film "Zemlja je plava poput naranče", trebala je biti dio žirija, no zbog rata u rodnoj Ukrajini nije mogla doći i bit će počasna članica.

Zamjenik urednika časopisa L'Avant Scene Cinéma Pierre-Simon Gutman, slovenska filmska kritičarka Petra Meterc i hrvatski filmski kritičar Marko Njegić, dodijelit će nagradu FIPRESCI najboljem iz regionalne konkurencije.

O filmovima u programu Teen Dox odlučivat će učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, a publika svojim glasovima dodjeljuje Zaba – Nagradu publike, koja iznosi 10 tisuća kuna.

U osam dana čak 86 filmova

Dobitnik nagrade Mojoj generaciji direktora ZagrebDoxa Nenada Puhovskog je talijanski redateljski velikan Marco Bellocchio, čiji će novi film "Marx može čekati" biti prikazan u programu Majstori doxa.

Tijekom osam dana prikazuje se 86 filmova, među kojima premijere imaju Goran Dević (Hrvatskog narodnog preporoda), David Lušičić (Mlungu – Bijeli kralj), Vedrana Pribačić (Veće od traume), Davor Sanvincenti (Mjesta koja ćemo disati) i Ante Zlatko Stolica (Babajanja).

Bit će tu i niz inozemnih gostiju, a srpski redatelj Baljak gostuje i kao autor filma o Želimiru Žilniku, koji će pak biti gost kao protagonist tog rada, kao autor retrospektive i mentor na ZagrebDox Pro-u, u programu koji donosi teme od od fenomena TikToka do putopisnog dokumentarca. Na ZagrebDoxu će se obilježiti i 25. godina produkcijske kuće Factum.