u režiji marine pejnović

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje novi komad: Predstava 'rurururururururur' premijerno u nedjelju, izvode je i polaznici Učilišta ZKM-a

16.03.2022 u 10:06

Bionic
Reading

Predstava nastaje prema motivima drame 'R. U. R.' Karela Čapeka, a izvode je i polaznici Učilišta ZKM-a

Zagrebačko kazalište mladih kao sljedeću premijeru najavljuje, u nedjelju 20. ožujka, predstavu "rurururururururur" koju po motivima drame "R. U. R." Karela Čapeka postavlja redateljica Marina Pejnović, a izvode i polaznici Učilišta ZKM-a.

Predstava nastaje u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Boom! teatrom, a u povodu 101. obljetnice Čapekove antologijske drame "R. U. R: Rossum's Universal Robots", u kojoj je prije točno 101 godine prvi put upotrijebljena riječ 'robot'.

Kako se ističe u najavi, riječ je o vizionarskom projektu prepunom entuzijazma i ljubavi prema robotici i kazalištu, a inicirale su ga predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza Ana Sović Kržić i koordinatorica virtualnog muzeja robotike Ana Gašparović, prepoznajući potencijale predstave za mlade koja govori njihovim jezicima i o temama važnima za njihovu budućnost.

U pristupu Čapekovu antologijskome djelu, redateljica Marina Pejnović i autor teksta i dramaturg predstave Marin Lisjak postavili su si pitanje "što nam danas može značiti njegov robot i kamo nas optimistično povjerenje u tehnologiju i budućnost zapravo vodi".

Koristeći se motivima Čapekove drame, stvorili su univerzum koji predviđa sljedeći korak u ekološkoj krizi, tomu jedva poznatu jeziku propasti, svijet koji se uglavnom bavi ljudskim natucanjem odgovora na pitanje koje očito ne razumijemo dokraja – pitanjem naše odgovornosti za tu krizu.

Još jedna profesionalna predstava za mlade u kojoj su na sceni i polaznici Učilišta ZKM-a

Nakon uspješnica "Junaka Pavlove ulice", "Mi i Oni," predstava "rurururururururur" još je jedna profesionalna predstava za mlade u kojoj su na sceni i polaznici Učilišta ZKM-a.

Tako u predstavi, uz glumce Natašu Dangubić i Paška Vukasovića / Vedrana Živolića, glume i polaznici Učilišta ZKM-a i autori priča u videima Antun Antolović, Karlo Gagulić, Petrunela Baće, Luka Miškić Domislić Marko Kajić, Ana Rene Čolak, Ana Šprajc, Dori Sušanj, Ema Pernek, Filip Bielen, Lovro Sabol, Luka Vlastelica, Marija Pavić, Marta Lončar, Nika Dinarina Mladić, Niko Trogrlić, Nina Hrubi, Špiro Filip Lasić, Val Ivan Klašterka i Vito Križnjak.

Redatelj i snimatelj videa je Lovro Mrđen, svjetlo oblikuje Davor Horvat, zvuk Miroslav Piškulić, a rasvjetu Anton Modrušan. Scenograf je Pietro Boban, a kostimografkinja Marta Žegura. Skladatelj je Vid Adam Hribar. Autorski tim još čine dramska pedagoginja Grozdana Lajić Horvat, dok je koreografiju i scenski pokret oblikovala Marija Bitunjac.