ODLIČNA GOSTOVANJA

Zagrebački solisti predstavili program nove sezone

21.11.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Nova 58. po redu koncertna sezona Zagrebačkih solista pod vodstvom novog umjetničkog ravnatelja Marca Coppeya donijet će šest zagrebačkih koncerata, brojne svjetske turneje, neke nove pristupe, te koncert s Ivom Pogorelićem, rečeno je na današnjem predstavljanju programa, budućih projekata i planova Zagrebačkih solista

Novu sezonu 2011./2012. Solisti svečano otvaraju u srijedu 23. studenoga koncertom u Hrvatskog glazbenom zavodu. Tom će se prigodom hrvatskoj javnosti prvi puta predstaviti novi umjetnički voditelj, francuski violončelist Marc Coppey, koji će nastupiti i kao solist i kao dirigent. Na programu su Mozartova 'Mala noćna muzika', 'Serenada za gudače u G-duru' i 'KV 525', Boccherinijev 'Koncert za violončelo i gudače u G-duru' i 'G. 480', 'Nachtordnung za 15 gudača' W. Rihma, te 'Preobražena noć, op. 4' A. Schonberga.

'Za taj prvi koncert u Zagrebu imao sam neke ideje i prijedloge koji nisu ranije bili u repertoaru ansambla', kazao je Coppey predstavljajući program. 'Čitava ideja moje suradnje sa Zagrebačkim solistima temelji se na tematskom objedinjenju s jedne strane onoga što je i dosad bilo dio njihova redovitog repertoara, onoga što predstavlja povijest ansambla, i moje ideje da pokušamo vidjeti kako bismo mogli napraviti neke stvari koje dosad nisu napravljene, da pokušamo zajedno otkrivati nove stvari'.

Zagrebački će solisti, tako, u novoj sezoni otvoriti vrata gostujućim solistima - pijanistima, gitaristima i drugima, ali i pjevačima. 'Bit će tu koncerata sa solistima, pozivat ćemo pijaniste i druge, no i još nečega čega nije bilo u recentnoj prošlosti - a to je rad s pjevačima', kazao je Coppey, napomenuvši da u jedan bitan aspekt novog pristupa spada i ideja razvijanja suradnje s novim skladateljima, kao što je hrvatski skladatelj s pariškom adresom Ivo Malec.

Uz soliste Martinu Filjak, Sretena Krstića i Anu Vidović, Solisti će tako ugostiti i sopranisticu Valentinu Fijačko.

Kao najveću poslasticu nove sezone, dosadašnji umjetnički voditelj Zagrebačkih solista i koncertni majstor Borivoj Martinić-Jerčić najavio je nastup Zagrebačkih solista s pijanističkim virtuozom Ivom Pogorelićem 3. prosinca u dvorani Lisinski. 'To je prvi puta da Pogorelić djeluje ne samo sa Zagrebačkim solistima nego i općenito s manjim ansamblom', napomenuo je Jerčić.

Govoreći o planovima za budućnost, Jerčić je najavio sudjelovanje Solista na festivalu u Švicarskoj u veljači, japansku turneju u lipnju 2012., a u planu je, kazao je, i turneja Francuskom u studenome 2012.. Ovoga će prosinca izaći CD snimljen prošle godine s glasovitim španjolskim gitaristom Pepeom Romerom, dodao je.

Izvršna direktorica Zagrebačkih solista Renata Glojnarić govorila je o poslovanju ansambla, napomenuvši da su Zagrebački solisti potpisali ugovor s dvije međunarodne glazbene agencije - u Parizu i Italiji, te najavila inicijativu osnivanja Savjeta Zagrebačkih solista na čelu s generalnim sponzorom Zagrebačkom bankom. 'Riječ je o potpuno novom obliku i pristupu sponzoriranju jedne kulturne ustanove, jedinstvenom u Hrvatskoj', kazala je. 'Ovaj oblik suradnje pridonijet će javnom i transparentnom financiranju naših projekata, osnivačima savjeta osigurati pozitivan publicitet i niz komunikacijskih mogućnosti, a ansamblu sigurnost i stabilnost dugoročnog planiranja projekata', kazala je.