OVOG PETKA

Zagrebačka filharmonija svira u čast maestru Milanu Horvatu

21.01.2016 u 16:43

Bionic
Reading

Koncertom u čast istaknutog glazbenika, dirigenta, pijanista i pedagoga Milana Horvata, orkestar Zagrebačke filharmonije prisjetit će se u petak, 22. siječnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu svojeg nekadašnjeg ravnatelja i šefa dirigenta, čije je umjetničko stvaralaštvo obilježilo povijest toga orkestra te trajno zadužilo hrvatsku kulturu

Kako se ističe u najavi, riječ je o tradicionalnom koncertu kojim se zagrebački Filharmoničari prisjećaju jednog od najvećih hrvatskih dirigenata koji je svoju veliku umjetničku energiju i autoritet posvetio izgradnji, unaprijeđivanju i oplemenjivanju ne samo Zagrebačke filharmonije već i čitave hrvatske kulture.

Funkciju šefa dirigenta te ravnatelja Zagrebačke filharmonije, Milan Horvat (1919.-2014.) je obnašao od 1957. do 1969. godine.

'Ugledan i utjecajan u glazbenom svijetu, svoj je dirigentski autoritet i ugled iskoristio za promociju Zagrebačke filharmonije daleko izvan njezinih granica. Upravo zato, Zagrebačka filharmonija posvećuje mu svake godine svečani 'In memoriam' koncert', stoji u najavi.

Pod ravnanjem maestra Stefana Lana i uz solističke nastupe solistica toga orkestra, koncert-majstorice Zagrebačke filharmonije Sidonije Lebar, te violistice Lucije Brnadić, zagrebački će Filharmoničari u Horvatovu čast izvoditi djela glazbenih velikana Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antona Brucknera

'Istaknute profesionalke i iskusne glazbenice, solističkim će nastupima uveličati koncert u čijem su programu djela velikana glazbenog stvaralaštva Mozarta i Brucknera, kako i priliči ovom događaju, i to njihovim velikim simfonijama – Koncertantnom simfonijom za violinu, violu i orkestar i 3. simfonijom u d-molu, a sve pod dirigentskim vodstvom maestra Stefana Lana', dodaje se u najavi.