'Kad odrasli zabrljaju'

Za djecu zabava, za odrasle opomena: Zbirka priča Nebojše Lujanovića s ilustracijama Tisje Kljaković Braić

22.07.2021 u 15:25

Bionic
Reading

Naklada Ljevak objavila je novu knjigu Nebojše Lujanovića "Kad odrasli zabrljaju", zbirku priča na granici svijeta odraslih i djece s ilustracijama Tisje Kljaković Braić koja na humorističan način otkriva kako svijet za djecu može postati bolji.

Pisac i znanstvenik Nebojša Lujanović u ovoj knjizi nudi dovoljno čitateljskih izazova za sve uzraste. Komične su to zgode koje donose nezaboravne likove, društvenu kritiku i zrno ljudske topline. Slikarica Tisja Kljaković Braić popratila je priče svojim već poznatim likovnim izričajem i ispunila korice crtežima koji pružaju neponovljiv estetski doživljaj, ali i razigravaju dječju maštu.

"Za djecu je zabava, za odrasle opomena. Ona na humorističan način pokušava istražiti je li ostalo imalo dobra u nama. To dobro uvijek izvlače na površinu djeca, nalaze ga ondje gdje drugi misle da ga nema", stoji u najavi.

Zahvaljujući njima, svaki od pet zapleta, smještenih u pet krajeva Hrvatske, odvija se prema sretnom kraju.

Od tovara na pustom otoku, preko posljednje cetinske žabe i baranjskog dabra koji tjera neobičan inat, do međimurskog pijetla neočekivanih sklonosti i istarskoga ogromnog psa sa sasvim suludim strahom – svaka navedena pustolovina otkriva nam kako svijet uz djecu može postati bolji. Nekada zahvaljujući njihovim neobičnim idejama, nekada samom njihovom prisutnošću.

Nebojša Lujanović (1981.) predavački i znanstveno djeluje u području teorije književnosti, sociologije književnosti, kulturalnih studija i suvremene hrvatske književnosti. Objavio je tridesetak znanstvenih radova, znanstvenu knjigu "Prostor za otpadnike – od ideologije i identiteta do književnog polja", te piše kratke priče ("S pogrebnom povorkom nizbrdo"), romane ("Godina svinje", "Orgulje iz Waldsassena", "Oblak boje kože", "Južina", "Maratonac"), eseje ("Fatalne simetrije") i scenarije.

Objavio je i priručnik za kreativno pisanje "Autopsija teksta". Surađivao s nekoliko fakulteta kao vanjski suradnik (Split, Zadar, Zenica). Trenutačno zaposlen kao docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Živi u Splitu.

Tisja Kljaković Braić (1979.) diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Autorica je hit-knjiga "U malu je uša đava" i "Oni". Živi i radi u Splitu.