kulturni vodič

Vruća kulturna jesen u Zagrebu: Evo što nikako ne smijete propustiti

14.10.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Premda pogled kroz prozor to ne otkriva, jesen je već dobrano ovdje. Krajnje je vrijeme da provjerimo što nas sve očekuje u sferi kulture, odnosno u oblastima filma, glazbe, kazališta i književnosti

Film

Budući da je Kino Tuškanac zatvoreno i da kreće u obnovu, filmofilima su preostale samo dvije oaze u centru grada - Kinoteka i Dokukino KIC, što filmsku jesen čini kudikamo siromašnijom. Međutim, iz HFS-a su pokrenuli program 'Tuškanac u gostima' koji će, po svemu sudeći, gostovanjima decentralizirati kulturnu ponudu Zagreba. Program bogat filmskim klasicima je već započeo, a zasad su njegove lokacije Centar za kulturu i informacije Maksimir te slabo korišteno Kino Forum u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić. Detalje o programu možete pratiti ovdje.

Što se tiče Kinoteke, tamo je već krenuo ambiciozni ciklus filmova posvećen Raineru Werneru Fassbinderu, sačinjen od radova ovog prerano preminulog autora i filmova koji su na bilo koji način povezani s njegovim svjetonazorom. Očekuje se i da dobar dio festivala nađe utočište u tom trenutačno jedinom adekvatnom nezavisnom kinu, kojem je također potrebna obnova. Iako mu ime to ne sugerira, Kinoteka također prikazuje aktualne filmove iz distribucije, među kojima se u ovom času nalaze radovi Françoisa Ozona, Akija Kaurismäkija, Gorana Kulenovića, Pave Marinkovića i drugih. Detalje o programu možete pratiti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Dokukino će ovog vikenda ugostiti jubilarno izdanje One Take Film Festivala, festival filmova snimljenih u jednom kadru, a zatim će do kraja mjeseca prikazati tri filma: 'Sedam zima u Teheranu', 'Apolonia, Apolonia' i 'Istražitelj'. Prvi govori o mladoj Iranki koja je u samoobrani usmrtila svog silovatelja pa provela sedam godina u zatvoru, drugi o mladoj umjetnici Apoloniji Sokol koja se ne snalazi u odraslom životu (s redateljicom smo nedavno razgovarali), a treći o haškom istražitelju masakra na Ovčari Vladimiru Dzuri koji se nakon 30 godina vraća na mjesto zločina. Detalje o programu možete pratiti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Međutim, najvažniji filmski događaj sezone svakako je Zagreb Film Festival (6. - 12. studenog), odnosno njegovo 21. izdanje, čiji program samo što nije objavljen, ali je otkriveno da će se prikazati najnoviji filmovi Andrewa Haigha, Christiana Petzolda i Pedra Almodóvara. Također će izvan konkurencije biti prikazana svježe restaurirana verzija filma Bate Čengića 'Slike iz života udarnika', bisera jugoslavenskog Crnog vala. Među najveću novost zasad spada činjenica da će se dio festival održati u jednom multipleksu - CineStaru Branimir, što je donedavno bilo nezamislivo. No ako se ZagrebDox može uspješno odvijati svih ovih godina u sličnim uvjetima, ne postoji razlog zašto to ne bi probao i popularni ZFF. Detalje o programu možete pratiti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Glazba

Koncertne su jeseni u Zagrebu znale biti mnogo bogatije, ali zanimljivih događanja ipak ima, samo što su vrhunci ponude uglavnom domaćeg ili, u najboljem slučaju, regionalnog karaktera. Događaj sezone svjetske razine, barem ako pitate glazbene sladokusce, najavljeni je koncert još uvijek mladog britanskog kantautora koji se odaziva na ime King Krule, čiji će se premijerni nastup odviti 1. studenog u Tvornici kulture. Ulaznica još ima.

Izvor: Društvene mreže

Za one nešto mlađe u pripremi su dva koncertna spektakla - osječki hitmejker z++ u Domu sportova 2. prosinca i sedmodnevna rezidencija pančevačkih rokera Buč Kesidi u Saxu (počevši od 4. prosinca), na čijem smo nedavnom koncertu u Beogradu bili i s kojima smo razgovarali početkom godine. Buč Kesidi imaju poseban odnos sa zagrebačkom publikom, što je očito iz njihovih prethodnih nastupa - u dvorištu ALU i na Šalati, a z++ je vodeće ime regionalnog trapa.

Izvor: Društvene mreže

Za one nešto starije izdvojili smo dvije stvari - povratak Vojka V u Dom sportova nakon dugih pet godina (11. studenog) i petodnevnu rezidenciju grupe PipsChips&Videoclips u klubu Sax (počevši od 7. studenog). Splitski je reper albumom 'Dvojko' ove godine poharao streaming platforme i, uz Krankšvester, jedini je od stare garde repera koji uspijevaju držati korak s trap-klincima. S druge strane, popularni Pipsi su konačno, nakon desetogodišnje pauze, najavili novi album naslova 'Vesna', koji bi se trebao pojaviti sljedećeg tjedna. Njihova je rezidencija odavno rasprodana.

Izvor: Društvene mreže

Kazalište

Kazališta diljem Zagreba spremna su za novu sezonu. Zagrebački HNK je za prvu ovosezonsku premijeru odabrao predstavu 'Zbilja' autora Tomislava Šobana, svojevrsni dramski eksperiment u kojem glume Nina Violić i Livio Badurina. Predstava će premijerno biti izvedena 15. listopada u prostoru tonske dvorane zagrebačkoga HNK-a, a inspirirana je predavanjima fizičara Richarda Feynmana. Ostatak jeseni gledatelji će imati priliku vidjeti predstave 'Genijalna prijateljica', 'Plodna voda' i 'Leda'. Detalje o programu potražite ovdje.

Zagrebačko kazalište mladih novu je sezonu otvorilo predstavom '12. NOĆ ili kako hoćete' Grzegorza Jarzyne i Romana Pawłowskog nastale prema motivima Williama Shakespearea. Kako ističu iz kazališta, redatelj Shakespeareovu komediju zabune 'Na tri kralja ili kako hoćete' postavlja iz perspektive rodnih uloga. U njegovoj interpretaciji renesansna komedija postaje 'suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga te govori o rodnim ulogama i njihovu utjecaju na međuljudske odnose'. Do kraja godine možete pogledati uspješne predstave iz prethodnih sezona, kao što su 'Braća Karamazovi', 'Eichmann u Jeruzalemu' ili 'Dobro je dok umiremo po redu'. Detalje o programu potražite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Teatar & TD pripremio je premijeru drame Marija Stuart Friedricha Schillera koja govori o jedinstvenom trenutku u političkoj povijesti - dvije žene, dvije rođakinje, dvije kraljice, Elizabeta i Marija, u vremenu kojim vladaju muškarci, bore se za krunu Engleske, za krunu države i crkve, za krunu svijeta. Jedna i druga, neizmjerno su usamljene u svojoj borbi, jer muški svijet ih ne razumije, teško ih i podnosi. Premijera je predviđena za 18. listopada, a nakon nekoliko izvedbi igrat će predstava 'Beštije' Kristine Grubiše i Karle Leko. Budući da program nije pretjerano ažuran, to je sve što vam možemo reći o ovom kultnom kazalištu.

Izvor: Društvene mreže

U godini kada je obilježena tužna trideseta godišnjica smrti našeg najboljeg košarkaša Dražena Petrovića, predstava 'Dražen' imala je praizvedbu u srpnju na zatvaranju Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Za zagrebačku publiku, predstava će se premijerno izvesti u kazalištu Trešnja na Draženov rođendan, 22. listopada, koji bi, da je danas s nama, proslavio 59. rođendan. Nakon opsežnog istraživanja i intervjuiranja Draženovih najbližih, tekst za predstavu napisali su redatelj predstave Paško Vukasović i dramaturginja Ivana Vuković, a predstava donosi motive stvarnih događaja i osoba iz kasnog djetinjstva i adolescencije Dražena. Detalje o programu potražite ovdje.

  • +2
Prizori iz predstave 'Dražen' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bojan Haron Markičević

Ako ste pak avanturistički nastrojeni, može pokušati organizirati plesnu predstavu u vlastitom domu. Radi se o autorskom projektu 'Redukcija' cijenjene koreografkinje Irme Omerzo. Ona je poznata i nagrađivana plesna umjetnica i koreografkinja koja se problematikom prostora i vidljivošću plesa bavi već duži niz godina. Njezin prethodni projekt 'Nevidljivi (ples)' bila je site-specific predstava koja se igrala na otvorenome, u raznim dijelovima grada. 'Redukciju' izvode po dvije plesačice. Izvođačice i autorice pokreta dueta su Anika Cetina i Una Furač Štalcar kao jedan plesni par, te Iva Katarinčić i Valentina Miloš kao drugi. Domaćini su zamoljeni da u prostoru osiguraju nekoliko četvornih metara nužnih za njihovo kretanje. Dramaturgiju i tekstove potpisuje Jasna Jasna Žmak a glazbu Stanislav Kovačić. Kostime je osmislila Zdravka Ivandija Kirigin. Sve informacije možete dobiti na irma.omerzo@gmail.com.

Književnost

Književni događaji se obično najavljuju iz tjedna u tjedan pa je teško ponuditi konkretan pregled, ali se može najaviti najnovije, 45. izdanje Interlibera, zagrebačkog sajma knjiga, koji će se ove godine održati između 7. i 12. studenog. Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Biti dijelom ovog događanja odavno je postalo zadovoljstvo i prestiž za sve dionike koji sudjeluju u ovoj iznimno važnoj djelatnosti jer doista nema boljeg mjesta za promociju u književnom businessu. Kao posebnu poslasticu za ovu godinu organizatori su izdvojili gostovanje Vikasa Swarupa, indijskog diplomata i pisca po čijem je romanu 'Q and A' (Questions and Answers, odnosno Pitanja i odgovori) nastao poznati, višestruko nagrađivani film 'Milijunaš s ulice'. Kao glavni gost, prvi dan Interlibera održat će interaktivno predavanje pod nazivom 'The Talk: Vikas Swarup' na kojem će, između ostalog, rado odgovarati i na pitanja iz publike. Nakon predavanja uslijedit će potpisivanje knjige 'Milijunaš s ulice'.