MILENA PAVLOVIĆ BARILLI

Vrijeme je za snove i sanjarenje u Klovićevima

09.10.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Izložba 'Snovi i sanjarenje' Milene Pavlović Barilli, umjetnice srpsko-talijanskog podrijetla koja je bila jedna od najistaknutijih predstavnica europske umjetničke avangarde četvrtog desetljeća 20. stoljeća, otvara se 10. listopada u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori

Počevši od ranih radova, nastalih od 1926. do 1931. u tehnici ulja na platnu i pastela, predstavit će se 85 djela njezina opusa, među ostalim originalne nekomercijalne, modne kreacije, radovi nastali od 1932. do 1944. s 'enigmatskim kompozicijama', reklamni dizajn napravljen za američke modne časopise i nekoliko umjetničinih osobnih odjevnih i uporabnih predmeta.

Pavlović Barilli je bila osoba bez presedana u srpskoj modernoj umjetnosti, jedna od najavangardnijih i najzanimljivijih na europskoj i američkoj umjetničkoj sceni tog doba i 'umjetnica sna i sanjarenja' koja je u svom raskošnom umjetničkom opusu neprestano hodala po tankoj niti snoviđenja, rekla je autorica izložbe Jelica Milojković na današnjoj konferenciji za novinare.

Ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin rekla je da su izložena najznačajnija i najpoznatija djela umjetnice koju se u jugoslavenskoj povijesti umjetnosti tog razdoblja smatralo ključnom sponom s europskim, a kasnije i američkim prostorom. Tom smo izložbom dobili puni uvid u njezin opus, ali i opsežni katalog s reprodukcijama, dodala je.

Projekt je nastao u suradnji Hrvatske i Srbije, na inicijativu Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj, a djela su vlasništvo Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli iz Požarevca, koja djeluje više od pedeset godina. Izložba u Klovićevim dvorima prva je izložba te umjetnice u Zagrebu nakon 34 godine, kada je bila postavljena u Umjetničkom paviljonu.

Pavlović Barilli rođena je u Požarevcu 1909., prvo slikarsko obrazovanje stekla je u beogradskoj Umjetničkoj školi, a studij slikarstva nastavila u Muenchenu. Najviše je stvarala izvan Jugoslavije, koju je s roditeljima napustila kao dvomjesečna beba. Djelovala je i izlagala u velikim umjetničkim metropolama, Londonu, Parizu, Rimu, Firenci a uoči Drugog svjetskog rata otputovala je u New York, gdje je prerano preminula 1945. U SAD-u je radila i na komercijalnom dizajnu, najviše kao ilustrator najuglednijih američkih modnih žurnala i časopisa za uređenje interijera i eksterijera (Vogue, Town & Country, Sharm, Glamour, Harpers Bazzar). Surađivala je i sa skladateljem Gian Carlom Menottijem, za čiji je balet "Sebastian" radila kostime.

Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 10. studenog.